Crestinii ortodocsi o praznuiesc miercuri pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Zeci de mii de credinciosi au trecut incepand din 10 octombrie pe la moastele Sfintei, scoase in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi, iar alte cateva mii sunt inca la rand.

In timpul diminetii, incepand cu ora 9.00, ei vor asista la slujba Liturghiei oficiata pe o scena ridicata in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi. La Liturghie vor participa si inalti prelati din tarile ortodoxe vecine.

Anul acesta, alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii vor putea cinsti moastele Sfintei Maria Magdalena (puse intr-o racla ce contine si un fragment din lemnul Sfintei Cruci) si moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.

Numarul celor care au trecut pe la moaste zilele acestea ar fi urcat la 120.000, spun organizatorii.

Cuvioasa Parascheva a ajuns la sfintenie in numai 27 de ani

Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul).

Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina sa-si daruiasca hainele sale saracilor. A murit foarte tanara, in jurul varstei de 27 de ani, fara ca nimeni sa stie de sfintenia ei. S-a intamplat, insa dupa ani multi, ca aproape de ea sa fie ingropat un marinar, iar in felul acesta, sa-i fie descoperite sfintele moaste neputrezite.

De atunci, moastele Cuvioasei Parascheva au facut un veritabil pelerinaj prin toti Balcanii, oprindu-se, in cele din urma, in Moldova, in anul 1641, cand domnitorul Vasile Lupu le-a adus la Iasi. De atunci, Cuvioasa Parascheva se afla in Romania si a dat nastere uneia dintre cele mai importante pelerinaje din intreaga Europa.