Premierul Victor Ponta a declarat marti ca "declaratiile belicoase" ale Rusiei nu sperie Romania ci, din contra, ii intaresc convingerea ca isi face datoria intr-o zona "atat de dificila, dar importanta".

Victor PontaFoto: gov.ro

Reactia sefului executivului vine dupa ce Moscova a cerut in urma cu o zi abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, acuzand o "incalcare flagranta" de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

"Absolut toate amenintarile si intimidarile Rusiei nu fac decat sa ne intareasca convingerea ca suntem parte a NATO si ne facem datoria aici. Aceste declaratii belicoase arata ca Rusia trateaza tarile din jur in dispret fata de dreptul international", a reactionat Victor Ponta.

"Nu doar ca nu ne speriem de loc", dar aceste afirmatii ne intaresc "convingerea ca, alaturi de partenerii nostri din NATO, ne facem datoria in aceasta zona atat de dificila dar importanta", a precizat primul ministru.

In acest context, Victor Ponta a mentionat ca deputatii urmeaza sa voteze acordul privind acordarea unui imprumut rambursabil pentru Republica Moldova, notand ca "daca nu ajutam noi acum Moldova, cu siguranta ca Rusia va profita si va incerca sa traga din nou Moldova de pe drumul sau european".

Si Ministerul roman al Afacerilor Externe a reactionat la declaratiile sefului Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

Ministerul roman al Afacerilor externe subliniaza ca "Acuzele cu privire la incalcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilitatii antiracheta Aegis Ashore la Baza militara Deveselu sunt nefondate. Prevederile acestui tratat vizeaza rachete care angajeaza tinte la sol. Tratatul nu se aplica dezvoltarii si testarii interceptorilor care angajeaza tinte aflate in aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasati la facilitatea antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu. In acelasi timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost si nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decat cei folositi pentru angajarea tintelor aeriene", se arata intr-un comunicat al MAE.