Senatorii au votat, in sedinta de marti, ca masura arestului la domiciliu sa poata fi prelungita, in cursul urmaririi penale, pe o durata de 30 de zile, iar durata totala de arest la domiciliu sa nu poata depasi 180 de zile. Potrivit proiectului privind aprobarea OUG nr. 24/2015 pentru modificarea Legii nr. 135/2010 - Codul de procedura penala, care a primit un raport favorabil in Comisia juridica a Senatului, arestul la domiciliu poate fi prelungit in cursul urmaririi penale numai in caz de necesitate, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile (art. 222), anunta Agerpres.

Proiectul de lege a fost initiat de Guvern, iar Senatul l-a adoptat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 86 de voturi pentru, 24 impotriva si doua abtineri.

Potrivit actului normativ, prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul unde s-a constatat savarsirea infractiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

"Durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile. Durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare pentru calculul duratei maxime a masurii arestarii preventive a inculpatului in cursul urmaririi penale", se mai arata in proiectul de lege.

De asemenea, in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii, masura arestului la domiciliu poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 30 de zile.

Dincolo de modificarile aduse art. 222 din Legea nr. 135/2010 a fost modificat si art. 207, alin. 6 in sensul ca "in tot cursul procedurii de camera preliminara, judecatorul de camera preliminara, din oficiu, verifica periodic, dar nu mai tarziu de 30 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat luarea masurii arestarii preventive si a masurii arestului la domiciliu sau daca au aparut temeiuri noi care sa justifice mentinerea acestor masuri".

Si art. 208, alin. 4 a fost modificat, astfel incat, in tot cursul judecatii, instanta din oficiu, prin incheiere, verifica periodic, dar nu mai tarziu de 60 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat mentinerea masurii arestarii preventive si a masurii arestului la domiciliu sau daca au aparut temeiuri noi.