Interviu HotNews.ro

VIDEO  Statele Unite au vorbit in premiera de pe teritoriul Romaniei despre un potential raspuns militar la adresa Rusiei. Ministrul de externe, Bogdan Aurescu: Statele Unite acuza Federatia Rusa ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Duminică, 11 octombrie 2015, 16:38 Actualitate | Esenţial


Bogdan Aurescu
Foto: Hotnews
“Statele Unite acuza Federatia Rusa ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF. Federatia Rusa sustine ca acest tip de racheta nu exista, desi Statele Unite indica anumite elemente de proba cu privire la existenta acestui nou tip de racheta. Si reactia Statelor Unite fata de ceea ce sustine Rusia este cea continuta in declaratia lui Frank Rose”, a declarat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Adjunctul secretarului de stat american, Frank Rose, a declarat, joi, la Bucuresti, ca Statele Unite iau in calcul un potential raspuns militar daca Rusia continua sa incalce tratatul privind fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF).
 • Vezi in text interviul integral cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu, in varianta VIDEO

Rep: “Daca Rusia continua sa incalce tratatul privind fortele nuclerare cu raza medie de actiune Statele Unite sunt gata sa ia masurile potrivite ca raspuns, iar acest lucru include reactie diplomatica, dar si un potential raspuns militar”. Domnule ministru Aurescu, este cred – daca nu ma insel – ca este prima data cand de pe teritoriul Romaniei un oficial american important vorbeste despre un potential raspuns militar la adresa Rusiei. Gresc?
Bogdan Aurescu:
Da, cu siguranta. 

Rep: Cu siguranta gresesc sau e prima data?
BA:
Este prima data, dar tema aceasta nu este noua.  Dupa cum cunoasteti, Federatia Rusa a indicat in mai multe randuri – deci nu este o tema noua – ca Statele Unite ar incalca tratatul acesta, care in limbajul nostru codat, diplomatic, se denumeste INF si a spus, de exemplu, ca lansatoarele antiracheta pe care le vom instala in Romania, si care vor fi instalate si in Polonia la orizontul lui 2018, ar incalca acest tratat.

Rep: Rusii nu cred in rolul defensiv al scutului.
BA:
Pe de-o parte, este vorba de aceasta discutie: defenisv vs ofensiv. Pe de alta parte, trebuie spus un lucru foarte clar: conform tratatului INF, acesta se refera la interzicerea unor tipuri de rachete, rachete care pleaca de pe pamant si ajung pe o tinta tot pe pamant, adica land to land in limbaj de specialitate. Or, in cazul rachetelor interceptoare care vor instalate si la Deveselu, acest tip de racheta Standard Missle 3 1 B, ele au in vedere interceptarea unor rachete ostile in aer. Deci, nu este vorba despre aplicarea tratatului INF cu privire la acest tip de rachete si, evident, cu privire la facilitatea de la Deveselu. Insa citatul pe care l-ati dat si pozitia pe care asistentul secretarului de stat, Frank Rose, a exprimat-o la Bucuresti ier (joi, nr)i se referea la o alta chestiune aflata in dezbatere, de data aceasta intre Statele Unite si Federatia Rusa. Si anume, Statele Unite acuza Federatia Rusa ca a dezvoltat un anumit tip de racheta care este interzis de catre tratatul INF. Federatia Rusa sustine ca acest tip de racheta nu exista, desi Statele Unite indica anumite elemente de proba cu privire la existenta acestui nou tip de racheta. Si reactia Statelor Unite fata de ceea ce sustine Rusia este cea continuta in declaratia lui Frank Rose.

Rep: Va dati seama ca marele public, cand aude ca se vorbeste despre un potential raspuns militar din partea Statelor Unite la adresa Rusiei, se intreaba pe buna dreptate: si ce ar insemna asta pentru Romania?
BA:
In primul rand, trebuie vazut intai in ce ar putea consta un astfel de raspuns. Or, Statele Unite nu au detaliat pana in momentul de fata in ce ar putea consta un astfel de raspuns, prin urmare este prematur sa facem o evaluare cu privire la aceasta ipoteza. Mai mult decat atat, Frank Rose intrebat ieri (NR joi) dupa ce a facut aceasta afirmatie cu privire la care ar fi continutul unui astfel de rapsuns, a precizat foarte clar ca o astfel de decizie  nu este inca luata de catre Statele Unite, prin urmare este in procesul de reflectie cu privire la o potentiala astfel de reactie.

Rep: Nu putem sa nu constatam, domnule ministru, ca norii negri in regiune se cam aduna. Anuntul recent facut de NATO este de natura sa ingrijoreze putin opinia publica atunci cand se vorbeste despre dublarea efectivelor in Europa de Est.
BA:
Declaratia pe care a facut-o secretarul general NATO se refera mai exact la dublarea efectivelor fortei de reactie rapida a NATO, care este o structura existenta deja, dar care, in urma deciziilor luate la summit-ul din Marea Britanie, din septembrie anul trecut, mai ales cele care tin de planul de reactie rapida (Readiness Action Plan), vizeaza si cresterea acestei capacitati de reactie a Aliantei. Si atunci, una dintre deciziile care au fost discutate si adoptate se refera la dublarea capacitatii acestei forte de reactie rapida, care are ca nucleu acea forta de reactie si mai rapida – acel Very High Readiness Joint Task Force - care de asemenea a fost decis la summit-ul din Marea Britanie. Deci nu este vorba de o dublare a fortelor NATO de pe teritoriul statelor din flancul estic al Aliantei, ci este vorba despre o dezvoltare, o imbunatatire a capacitatii de reactie a Aliantei pentru cazurile in care va fi nevoie.Rep: Pentru Romania, in mod specific, ce inseamna aceasta dublare a efectivelor NATO?
BA:
Este o veste buna, pentru ca pana la urma inseamna, in cazul in care este nevoie – speram sa nu fie nevoie de asa ceva – asta inseamna o mai buna protectie a teritoriilor, populatiilor, fortelor aliate. Pana la urma, noi am contribuit deja la aceste masuri de adaptare ale Aliantei Nord Atlantice si prin acele structuri de comanda si control care au fost si urmeaza sa fie desfasurate in Romania, acea unitate de integrare a fortelor NATO, care a fost vizitata dealtfel de secretarul general cand a venit in Romania, in vara, si care pe 3 septembrie a fost oficial lansata cu steagul NATO ridicat deasupra facilitatii respective, cu 40 de ofiteri romani si din alte state aliate (Statele Unite, Germania, alte state membre NATO), la care se adauga acel comandament multinational la nivel de divizie pentru sud-est, care va coordona unitatile de integrare a fortelor din Romania, din Bulgaria si, vom vedea, poate si din alte tari. Si care, ar trebui sa fie operational, initial, inainte de summit-ul de la Varsovia,  din iulie 2016, care va avea o structura cu in jur de 270 de ofiteri, iarasi cu contributii din partea Romania si din partea altor state aliate. Dec, iiata, iarasi structuri de comanda si control care vor ajuta aceasta forta de reactie rapida sa actioneze daca este nevoie.

Rep: Operational ar trebuie sa fie si scutul de la Deveselu pana in 2016.
BA:
Pana la sfarsitul acestui an.

Rep: Deci mai e foarte putin pana cand Statele Unite vor inaugra acest scut ca fiind operational.
BA:
Da, am discutat aceste aspecte si cu Frank Rose in cursul zilei de ieri (joi) si cu viceamiralul Syring, care este seful Agentiei Statelor Unite antiracheta, la Sevilia, marti. Am discutat si cu comandantul flotei a 6-a din Mediterana, viceamiratul Foggo, care va prelua in coordonare facilitatea de la Deveselu dupa ce va deveni operationala. Am primit toate asigurarile din partea americana ca acest calendar va fi respectat. Practic, pasii sunt finalizarea tuturor constructiilor, tuturor elementelor care constitutie facilitatea de la Deveselu pana la finalul anului, integrarea acestei facilitati in sistemul NATO antiracheta undeva in primavara anului viitor, dupa care la summit-ul din Polonia din iulie ar trebui sa inregistram inca un pas in dezvoltarea sistemului NATO antiracheta in ansamblul sau. Nu este doar facilitatea de la Deveselu componenta a acestei evolutii, si si cele patru nave americane de tip Aegis, cu interceptori antiracheta la fel ca si cei din Romania, care sunt desfasurate deja in portul Rota din Spania. Mai sunt si alte contributii voluntare ale unor state membre aliate, iata ca scutul avanseaza in directia cea buna.

Rep: Evolutiile din Siria, implicarea Rusiei in sustinerea regimului lui Bashar al Assad, grabesc toate acestea procesul de care vorbiti?
BA:
Nu, calendarul este deja stabilit cu destul de mult timp in urma. Si, ma bucur sa spun, asa cum constata si viceamiralul Searing, seful agentiei SUA anti-racheta, ne-am tinut de acest calendar intr-un mod extrem de atent.

Rep: Apropo de Siria, ambasadorul Statelor Unite la NATO a declarat miercuri ca Romania, care si-a pastrat cum stim deschisa ambasada din Damasc, ar putea contribui la o solutie politica la criza siriana. Intrebarea, desigur, este ce poate face Romania, mai exact, in Siria?
BA:
Ambasada de la Damasc a ramas deschisa, si a ramas deschisa cel putin pentru doua argumente: in primul rand, pentru a acorda sprijin comunitatii de romani din Siria, pentru ca sunt in continuare cel putin 10.000 de cetatenti romani in Siria in familii mixte, mai ales femei si copii, care au nevoie de asistenta consulara daca este nevoie. In al doilea rand, pentru a observa, pentru a culege informatii despre situatia din teren si a pastra un canal de  legatura cu autoritatile siriene. Si evident ca acest canal de legatura poate sa fie utilizat si atunci cand procesul de tranzitie sau procesul de negociere politica pentru conflictul sirian se va declansa. Noi speram ca acest proces sa se declanseze cat mai curand.

Rep: Intrebarea este ce poate sa faca mai exact Romania pentru a se implica, pentru a contribui la o solutie politica?
BA
: Inca o data, avem o cunoastere as spune buna si foarte buna a situatiei din Siria. Avem niste contacte foarte bune cu diversi reprezentanti ai autoritatilor siriene. Reprezentam  nu doar intersele Romaniei in Siria, ci ambasada de la Damasc reprezinta si interesele Canadei, Frantei, Australiei, Republicii Moldova, de exemplu, in Siria, prin urmare repezinta un canal foarte util de transmitere a informatiilor, a mesajelor, daca este nevoie.

Rep: Toate aceste teme presupun ca le-ati discutat si cu prilejul ultimei vizite in Statele Unite, cea efectuata de presedintele Iohannis, la intalnirea cu vicepresedintele Biden, dvs ati avut intalniri cu Victoria Nuland. Care a fost cel mai important castig al acestei vizite?
BA:
Ma bucur ca ati remarcat - si am vazut ce ati scris dupa aceasta vizita - ati concentrat foarte bine substanta acestor intalniri. Practic, a reprezentat o reconfirmare a importantei pentru ambele parti a parteneriatului strategic bilateral, cu elemente foarte concrete atat in ce priveste dimensiunea politico-militara – si am discutat si despre scutul de la Deveselu. S-a discutat si despre alte aspecte care tin de cooperarea in aceasta zona, despre securitatea energetica am discutat destul de mult cu doamna Nuland pe aceasta tema si modul in care Romania poate sa reprezinta in regiune, prin naturile pe care le are, atat geografice, cat si de dependenta mult mai redusa decat celelalte state din jur fata de surse externe pentru a usura interconectarile regionale si pentru a reprezenta un hub (n.r. Nod) de siguranta, o centura de siguranta daca vreti pentru securitatea energetica regionala. Am discutat despre situatia din regiune, mai ales despre Republica Moldova si sprijinul de care are nevoie acest stat pentru a depasi situatia dificila a sistemului bancar, economica, sociala si mai ales pentru a se reintoarce pe drumul reformelor europene, pentru a continua de fapt acest effort. Am avut, dealtfel, sedinta comuna de guvern si am putut constata personal ca primul ministru Strelet este personal foarte hotarat sa continue pe acest drum. De altfel, si la New York am avut o intalnire scurta cu primul ministru Strelet si am continuat schimbul de idei si de ce putem face impreuna pentru a ajuta republica Moldova. Iata, se inregistreaza acest ajutor de 150 de milioane de euro, care este foarte binevenit in acest moment pentru Republica Moldova pentru a depasi aceste dificultati. Am discutat si despre multe alte aspecte ale relatiei romano-americane.

Rep: Asadar, energie, in primul rand, si din cate am aflat noi la HotNews.ro, lupta anticoruptie care a constituit o tema importanta.
BA:
A fost o tema importanta, am inregistrat aprecieri din partea interlocutorilor americani cu privire la progresele care au fost facute de Romania in acest domeniu si interesul ca aceste lectii invatate de Romania in acest proces al statului de drept sa fie, daca vreti, exportate si regional.  Sa beneficieze de aceste lectii invatate si alte state din regiune, fie ca vorbim despre est, republica Moldova, sau vorbim despre regiunea Balcanilor, si cred ca este un semnal important.

Rep: Cum ar putea, mai exact, sa exporte Romania lupta anti-coruptie?
BA:
Va dau un exemplu dintr-o formula de cooperare cu o alta tara care sustine evident statul de drept in regiune: Olanda. Avem un proiect comun: Consiliul Superior al Magistraturii, institutia omoloaga din Olanda si cu institutia respectiva din Republica Moldova pentru sustinerea pregatirii magistratilor din Republica Moldova. Se poate face acest lucru si in ce priveste nu doar judecatorii, ci si procurorii. Sunt convins ca se pot gasi aspecte concrete in cooperarea autoritatilor de resort din Romania in relatie, de exemplu, cu Republica Moldova, unde de altfel a si fost trimis un procuror pentru a face o evaluare, pentru a ajuta in procesul de reflectie de acolo.

Rep: Doamna Mariana Alexandru din cate stiu a fost trimisa din partea Comisiei Europene.
BA
: Exista si sustinerea Comisiei Europene pentru acest tip de proiect, prin urmare cred ca exista un teren foarte fertil pentru a folosi experienta pe care Romania a dobandit-o pe plan regional.

Rep: Deci asta in ce priveste rezultatele vizitei, ati spune in concluzie ca au fost importante ca teme energia si lupta impotriva coruptiei. Aici s-au concetrat discutiile?
BA:
Da, nu numai. Astea au fost o parte din temele abordate. Sigur ca au fost si alte elemente de discutie, unele nu se pot face publice. Dar vreau sa fac o evaluare a atmosferei pe care am avut-o cu partenerii americani. Atat in cadrul intalnirii cu doamna Nuland, atat in cadrul intalnirii pe care presedintele Iohannis a avut-o cu vicepresedintele Biden, pe urma confirmata de intalnirea pe care am avut-o ieri cu adjunctul secretarului de stat Frank Rose, este o atmosfera extrem de deschisa, extrem de pozitiva, in acelasi timp si pragmatica de constructie pe relatia de parteneriat strategic dintre Romania si Statele Unite.Eu am primit o invitatie de a efectua o vizita oficiala la Washington pana la sfarsitul anului. Exista prin urmare toate premisele pentru a dezvolta aceasta relatie asa cum ne dorim. ​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15799 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  Dati-i si un sceptru, asortat cu jiltzul ! (Duminică, 11 octombrie 2015, 17:31)

  Plagarus [utilizator]

  Doctore Aurescu nu il putem exporta si pe seful matale " doctorul " fake,ca promotor al luptei impotriva justitiei ?
  • -1 (5 voturi)    
   Un anumit tip de... (Luni, 12 octombrie 2015, 11:31)

   Close [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   - Racheta
   - Arma chimica
   - Bomba nucleara
   - Etc.

   Acum nu-s rusii usa de biserica si cel mai probabil au mai mult de "un tip" de racheta care nu respecta ceva sau altceva. Dar americanii au strigat "lup" de prea multe ori ca sa ii mai creada cineva.

   De cate ori au nevoie sa-si justifice actiunile apare cate o amenintare de-asta. Si nu de putine ori s-a dovedit a fi o minciuna. Greu sa mai asculti cand i-ai prins cu ocaua mica de atatea ori.
   • +1 (3 voturi)    
    De fapt (Luni, 12 octombrie 2015, 19:23)

    ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Close

    americanii au mintit de fiecare data, dar pana apar dovezile minciunilor lor, isi fac ''treaba''!
    Si neaga in continuare ca ar fi mintit, chiar si dupa ce minciuna a fost dovedita oficial.
 • -15 (43 voturi)    
  USA (Duminică, 11 octombrie 2015, 17:36)

  Gogu [anonim]

  USA se pare ca incearca cu orice chip sa gaseasca un nod in papura Rusiei. Mai da-o incolo de treaba, ca m-am saturat si de propaganda de doi lei a lu' Unchiu Sam pana peste gat...

  Pe CNN acum o luna se difuzau reportaje despre UE. Situatia era prezentata, citez: "Uniunea Europeana apeleaza la mijloace de represiune impotriva refugiatilor, la granita cu Ungaria, insa nu este in stare sa gaseasca solutii la criza acestora". Ce baaa!?
  • -6 (36 voturi)    
   desigur (Duminică, 11 octombrie 2015, 18:49)

   samiam [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   SUA cauta not in papura Rusiei, dar de pe teritoriul nostru, bineinteles... Baze militare si perspectiva unui conflict pe teritoriul nostru, iar noi ne simtim "protejati" ca ne baga in seama in sfarsit americanii! Cand o sa ne trezim ca nimeni nu o sa faca ceva in interesul nostru din afara?
   • 0 (2 voturi)    
    Cum nu ne baga in seama frate?! (Luni, 12 octombrie 2015, 19:27)

    ionisus [utilizator] i-a raspuns lui samiam

    Pai, in cazul unui conflict Rusia-NATO, in zona, nu suntem noi ''beneficiarii'' tirurilor rusesti?! Ce, crezi ca rusii vor lua la tinta Casa Alba?!
  • +8 (32 voturi)    
   Cine esti ? (Duminică, 11 octombrie 2015, 19:00)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   Gogu sau Gogol ? Nasol schimbul II duminica ?
   • -4 (12 voturi)    
    hehe (Duminică, 11 octombrie 2015, 23:11)

    The Saker [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

    Tu cine esti? Ytzik sau Moshe sau Shtrul ?
  • +7 (33 voturi)    
   MUJICIA (Duminică, 11 octombrie 2015, 19:20)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   este BUBA pe aceasta Planeta de mai bine de 100 de ani, BUBA s a copt si dezoltat intr un Octombrie Roshu !!!
  • +7 (21 voturi)    
   si marmota (Duminică, 11 octombrie 2015, 19:21)

   giigi [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   baga samagon pana la delir..
   • +3 (19 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 11 octombrie 2015, 20:22)

    [anonim] i-a raspuns lui giigi

    • +4 (6 voturi)    
     mda (Luni, 12 octombrie 2015, 1:55)

     giigi [utilizator] i-a raspuns lui

     cel de-al doile fuher a declansat cel de-al treilea razboi mondial ca sa stabileasca cel de-al patrulea reich.
     cei care-si mai amintesc lectiile de Logica din liceu, isi aduc aminte; inversa reciprocei are aceasi valoare de adevar ca si propozitia directa. din nefericire, azi, asta duce la inversa propozitiei directe care a stat la baza ww2, cu alte cuvinte al doilea fuher a pornit ww3 pe baza ideologica a ww2; e teorema recurentei a lui poincare in actiune (de altfel folosita si de nazisti ca sa-si justifice ideologia in ww2).
     rusii nu negociaza cu sclavii, rusii negociaza doar cu cei care stau vertical in fata lor.
     Americanii sunt singura variabila adevarata in ecuatie, iar Americanii actioneaza simplu, au spatiu de manevra si castig, da, actioneaza.
     am avut mare noroc in ww2 ca am luptat la stalingrad, altfel, terminam cu Ardealul la unguri.
     de facto suntem moneda de schimb intre fuher v.20 si rusia, suntem in afara schengen, pe linia directa intre jarmania si rusia, tara de facto tampon, fara posibilitatea de a negocia in reich 4.0.
     si atunci care e solutia, stam sa ne transfere inca odata fuher 2.0 in rusia sau batem palma cu Americanii sa faca cap de pod aici intre fuher 2.0 si rusia? al doilea antonescu sa se duca sa bata la rusi la stalingrad nu avem momentan..
  • +7 (9 voturi)    
   Crimeea, Estul Ucrainei, BUK-ul...etc (Duminică, 11 octombrie 2015, 23:27)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Gogu

   Astea-s nu-s noduri in papura is gordiene.
 • -4 (34 voturi)    
  daca (Duminică, 11 octombrie 2015, 18:39)

  millenium [anonim]

  Ataca Rusia o vor face din Romania si atunci vom fi spulberati de catre rusi.
  E usor sa ataci din alta tara,victime colaterale le spune.
  Foarte foarte ipocriti ,sa nu aibe surprize sa intoarcem armele ca am mai facut-o.
  • +2 (18 voturi)    
   Pai ce treaba ai tu ? (Duminică, 11 octombrie 2015, 20:14)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui millenium

   La Moscova, unde ai slujba, n-ai nicio treaba cu Romania, in afara de sarcinile de serviciu !
   • -3 (17 voturi)    
    pai da (Duminică, 11 octombrie 2015, 23:13)

    The Saker [utilizator] i-a raspuns lui NicolaeA

    tu , care esti postac al obezilor, avand slujba la Tel Aviv, normal ca gandesti asa despre altii...
  • +10 (20 voturi)    
   In numele tau mai draga... (Duminică, 11 octombrie 2015, 20:16)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui millenium

   ...sa vorbesti.

   Tu esti ala pentru care Rusia n-a avut niciodata baze militare in Romania, rusii ne-au fost intotdeauna prieteni, iar cultura rusa este mult superioara pana si martienilor....

   Propunere:
   Ia-ti un pistol, intoarce arma si ...mai departe vezi tu ce faci!
  • +5 (15 voturi)    
   dece vorbeste (Duminică, 11 octombrie 2015, 22:13)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui millenium

   tastatura in locul neuronului tau?
   In Romania e un scut antiracheta. Din Romania nu se pot lansa rachete.
   Deveselu este doar un post de observare care transmite altundeva ceea ce se observa pe Cer.
   Ce "arme vrei sa intorci?"
   Te poti deja inscrie in armata rusa, .
  • +9 (13 voturi)    
   Tovarase, 20 de ani de ocupatie mujica (Duminică, 11 octombrie 2015, 23:39)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui millenium

   si 45 de ani de comunism ne-au lamurit cum e cu rusii, asa ca nu te mai stradui degeaba. Deportari, decupari teritoriale, violuri, atrocitati, Sovrom-uri...suntem satui.
  • 0 (2 voturi)    
   , (Luni, 12 octombrie 2015, 10:14)

   MariusNiculcescu1 [anonim] i-a raspuns lui millenium

   Daca trimit rusii vreo 2 bombe nucleare spre romania,doar aşa sa verifice scutul americanilor,nu prea o sa mai aibe cine sa intoarca armele,vom sfarsi mai rau ca cei de la hiroshima.
 • +9 (13 voturi)    
  Aurescu (Duminică, 11 octombrie 2015, 21:02)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Un ministru de Externe slab.
 • +12 (14 voturi)    
  Vrem mai multe stiri pe Hotnews (Duminică, 11 octombrie 2015, 21:05)

  Arminius [utilizator]

  In Germania, la Berlin, a avut loc sambata cea mai mare demonstratie din ultimii ani, aproximativ 250 000 de persoane, conform Reuters. Nicio stire legata de acest subiect pe posturile sau agentiile de stiri din Romania. Nu este normal. Conectati la problematica europeana vom evolua ma repede.
  • +2 (4 voturi)    
   Pai (Luni, 12 octombrie 2015, 12:04)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

   Propaganda e impusa de aceleasi mijloace media care ascund adevarul Alea ale SUA.
 • -4 (20 voturi)    
  Cum? (Duminică, 11 octombrie 2015, 21:22)

  echidistantul_ [utilizator]

  Romanii sa fie consudi in lupta de un homosexual declarat cum este secretarul US Army Eric K. Fanning ?
  Hai mai, ca nu tine faza asta.
  Dati-ne un barbat sa ne conduca in lupta, nu fetita asta.
  • +3 (5 voturi)    
   Sclavi ca tine stiu sa lupte??? (Duminică, 11 octombrie 2015, 23:46)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

   Hai mai fugi de aici cu fetitzele.
   • -1 (3 voturi)    
    Crezi ca face fata? (Luni, 12 octombrie 2015, 7:17)

    echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Crezi ca face fata "secretara" unor barbati adevarati?
    Eu zic ca intoarce spatele in secunda 2...
    Ala nu poate sa conduca.De fapt, in Siria deja se vede diferenta dintre o armata condusa de barbati si una condusa de fetite.
 • -4 (12 voturi)    
  sa se bata dar sa nu ne amestece pe noi (Duminică, 11 octombrie 2015, 23:15)

  mihaitzateo [anonim]

  Treaba lor daca se bat,dar teritoriul Romaniei nu e front de lupta intre Rusia si SUA.
  Mai mari Statelor Unite,sa nu se mai gandeasca ca folosesc teritoriul tarii noastre sa atace Rusia.
  NATO are rolul de aparare,nu de atac.
  Referitor la "loviiturile preemptive" ,astia sunt niste criminali ,sefii militari din SUA,care atunci cand zic "lovituri militare" se gandesc sa atace ceva ce sa faca multe victime civile in Rusia.
  De aia trebuie sa ne facem noi propria armata,buna,oameni platiti cu salarii calumea si echipament calumea.
  Si sa trimitem soldatii SUA acasa de aci.
  Si sa le zicem sa isi mute "scutu anti-racheta" de aci.
  Noi pierdem multe oportunitati de afaceri,daca adoptam politica dementa a conducatorilor mari ai SUA.
  Ramanem in NATO si daca ataca Rusia vreun stat european,mergem sa ii aparam.
  Da daca SUA ataca Rusia,nu ne bagam.
  Pentru ca obligatiile NATO zic de apararea in caz in care unul din state e atacat.
  Nu zic de a te face partas la razboaiele nelegiute ale SUA.
  Rusia nu are de gand sa atace SUA.
  De ce atunci conducatori SUA vor sa atace Rusia?
  Noi sa fim un fel de Austria/Elvetia,a Estului Europei,nu prostii SUA,sa ne foloseasca SUA teritoriul pe post de baza militara indreptata contra Rusiei.
  • -2 (2 voturi)    
   Asta nu prea merge (Luni, 12 octombrie 2015, 8:06)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui mihaitzateo

   Daca nu eram parte din NATO si UE, posibil rusii de la Lukoil erau facuti scapati, si mafia rusa controla integral economia romaneasca pana acuma. Plus ca riscam sa avem omuleti verzi la granita cu Moldova.

   Acuma, daca suntem parte din NATO si UE, avem si niste obligatii. Drept e, e nasoala rau pozitia noastra, si daca se declanseaza un razboi, suntem practic in prima linie. Asta eram indiferent ca incercam sa ne pastram neutri, sau sa fim pro-rusi.

   Cat despre iluzia ca putem noi avea o armata care sa faca fata rusilor, asta e o prostie. Sa tii pe picioare o armata profesionista bine pregatita si bine echipata costa enorm. N-or fi rusii cea mai bine pregatita si echipata armata de pe glob, da' la diferenta de gabarit, ca sa le facem fata, ar trebui sa avem sute de piloti antrenati, cu avioane suficiente la dispozitie. Doar costurile cu antrenamentul unui pilot de avion de vanatoare, pe an, trec de doua milioane de EUR. Fa un calcul cat te costa sa antrenezi si tanchisti, si personal pentru statii radar si aparare antiaeriana, si unitati de rachete, si sa mai si cumperi si sa schimbi in permanenta echipamentul. De unde crezi ca ar putea scoate Romania banii astia?

   De-aia, singura noastra varianta e sa facem parte dintr-o alianta solida, in a carei reactie ne putem baza, in caz de agresiune, si in a carei cinste ne putem baza, in sensul ca sa nu ne trezim atacati de chiar aliatii nostri. Ce parere ai, cine e mai de natura sa ne ofere garantiile astea, NATO sau Rusia?

   Cat despre oportunitatile de afaceri pierdute, care-s alea? Cum zicea un fost patron pt. care-am lucrat, cand il intrebam de ce noi, firma mica, lucram doar pt. firme mari: ca sa faca bani, el tre' sa lucreze pt. firme care au bani, nu care-s la fel de paduchi ca noi. Ai tu impresia ca Rusia, sau statele din sfera de influenta a Rusiei, au mai multi bani decat statele occidentale?
  • -1 (1 vot)    
   Armată proprie şi consistentă, asta da, însă ... (Luni, 12 octombrie 2015, 9:28)

   Lomecuza [utilizator] i-a raspuns lui mihaitzateo

   ... soldaţii americani acasă ... asta nu. Încă nu. Pînă nu se limpezesc apele. Dacă se vor limpezi vreodată.

   Părerea mera.
 • +1 (13 voturi)    
  nu mai ingititi tot ce va toarna USA (Duminică, 11 octombrie 2015, 23:53)

  stefan [anonim]

  Daca exista intr-adevar vreun tip nou de racheta dezvoltat de rusi, demult apareau informatii adevarate, cu probe, nu banuieli si indicii vagi, cica se pare ca ...
  Pe probe din astea ar vrea USA sa ne impinga "intr-un raspuns militar" impotriva Rusiei???Nu ne-au tarat destul in Irak, Afganistan si, curand, curand, si in Siria?
  • 0 (4 voturi)    
   S-au kk p ei americanii (Luni, 12 octombrie 2015, 12:03)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui stefan

   http://www.ziaruldegarda.ro/cu-ce-arme-ultrasecrete-a-cistigat-putin-suprematia-in-razboiul-radioelectronic-din-siria/
  • 0 (0 voturi)    
   daca erau (Marţi, 13 octombrie 2015, 12:02)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui stefan

   corecte informatiile, nu le aflam de le americani, se laudau cu ele ruznacii...
 • -2 (8 voturi)    
  Toata lumea stie si tace (Luni, 12 octombrie 2015, 2:38)

  ion [anonim]

  Baza de la Devesteu este legata de numele lui Basescu...multumim!
  • -2 (4 voturi)    
   Ocupatia ruseasca (Luni, 12 octombrie 2015, 5:36)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui ion

   Va fi legata de PSD/Ponta.
   • -2 (2 voturi)    
    ...! (Luni, 12 octombrie 2015, 16:00)

    ion [anonim] i-a raspuns lui CititorulComentator

    utilizator toata ziua stai pe hotnews.ro cu cat te platesc ? pune si tu mana si dute la sala ca de atata stat, ai burta mare si nu o sa inchapi in lift...
 • +3 (5 voturi)    
  naivi (Luni, 12 octombrie 2015, 5:40)

  VladBerliba1 [anonim]

  Totusi sa nu fim naivi, daca sistemul de rachete de la Deveselu are posibilitatea sa lanseze rachete e clar ca o data lansate, in cazul in care nu gasesc o tinta in aer, ele aterizeaza pe pamant ...

  Posibilitatea de lansare trebuie sa existe, nu cred ca sistemul e 100% automat si autonom ... caci altfel te poti trezi cu alte surprize ...
 • 0 (4 voturi)    
  Cum adica,Rushi au o noua racheta... (Luni, 12 octombrie 2015, 7:58)

  Nicolae [anonim]

  ...si nu ne-au anuntat si pe noi de chestia asta?
  Nu cumva - Doamne fereste - se asteapta 'ocazia' sa trimeata,pentru inspectie, rushi o racheta d'ata pe calea aerului la Deveselu ?
  Cat despre posibilitatea _ este doar un zvon!!!! - ca si USA ar avea 3x prototipuri de rachete si mai a'dracu,asa ceva NU se discuta,fiind,bineinteles, un MARE secrete militar al partenerilor nostril americani.
 • +3 (5 voturi)    
  Ţăţisme americane (Luni, 12 octombrie 2015, 9:31)

  Alistar44 [utilizator]

  Americanii procedează acum ca niște ţaţe . Acuză pe ruşi că au fabricat racheta din Războiul Stelelor. "Crezi, fă, că nu văzui că făcuşi racheta aia din filmul nostru "
 • +3 (7 voturi)    
  Daaa,sigur ! (Luni, 12 octombrie 2015, 10:07)

  Marius [anonim]

  Pai da ,ce saddam hussein nu avea bombe chimice,dupa cum spuneau americanii,pe care nu le-a mai gasit nimeni ,dupa ce au instaurat haosul in irak. Jivinele astea cauta cu orice preț sa-i provoace pe rusii la un conflict,pe care il vor duce pe teritoriile altor tari aservite,gen romania,polonia,ucraina. Si cand te gandesti ca putem murii din cauza lor ,iar ei nici macar vizele nu ni-le au ridicat.
 • -1 (1 vot)    
  Sa-l caute Obama pe Putin prin buzunare.. (Luni, 12 octombrie 2015, 15:10)

  Sunt_Intentionat [utilizator]

  Poate daca anunta Obama o investigatie se pierde Putin si recunoaste tot ce-a facut in secret.

  Nu asa functioneaza lumea? Ah! :))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by