Racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasa, vineri seara, din Catedrala Mitropolitana pentru ca pelerinii sositi la Iasi sa se poata inchina, informeaza Agerpres.

Pelerinii sositi la Iasi la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva au prilejul de a se inchina inca de vineri seara la racla cu moastele sfintei, care la ora 20,00 a fost scoasa din Catedrala Mitropolitana. Un sobor de preoti condusi de Calinic Botosaneanu au purtat racla in procesiune care, ulterior, a fost asezata pe un baldachin special amenajat in curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. La ceremonial au luat parte pelerini veniti din toate colturile tarii. Unii dintre ei au declarat jurnalistilor ca au ajuns la Iasi de joi dupa amiaza, pentru a fi siguri ca pot lua parte la aceasta procesiune religioasa.

Tot din aceasta seara, in jurul orei 24,00, credinciosii, care se vor aseza la rand in spatiul special amenajat in preajma Catedralei Mitropolitane, vor avea prilejul de a se inchina si la moastele moastele Sfintei Maria Magdalena, precum si la un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Aceste relicve vor ajunge la Iasi in jurul orei 23,00 ele fiind aduse de o delegatie de preoti greci de la o manastire de pe muntele Athos. Aproape de miezul noptii ele vor fi depuse in curtea Mitropolitana alaturi de racla Sf. Cuv. Parascheva.

Manastirea Simonos Petra de pe Muntele Athos adaposteste o racla cu mana stanga a Sfintei Maria Magdalena. Cea mai veche marturie a prezentei sfintelor moaste la Simonos Petra o reprezinta inscriptia de pe raclita din argint aurit a Sfintei, in forma de mana, unde se poate citi: 'Mana stanga a Sfintei Mironosite si Intocmai cu Apostolii, Maria Magdalena din Manastirea Sfantului Simon in anul 7151' (1642 / 1643)'.

Moastele Sfintei Mironosite Maria Magdalena sunt aduse de la Manastirea Simonos Petra spre inchinare credinciosilor in multe locuri ale crestinatatii, pentru a se bucura de binefacerile Sfintei.

Anual, aproximativ un milion de persoane vin la Mitropolia Moldovei si Bucovinei pentru a se inchina, in preajma zilei de 14 octombrie, la racla cu moastele Sfintei Parascheva. Astfel, Iasiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.