Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri cvartetului de organizatii care conduce dialogul national in Tunisia, "pentru contributia decisiva la constructia unei democratii pluraliste in urna Revolutiei iasomiei din 2011", a anuntat comitetul Nobel, citat de AFP.

Cvartetul a fost format in vara lui 2013, in momentul in care procesul de democratizare era in pericol din cauza asasinatelor politice si a vastelor tulburari sociale.

Format de UGTT, sindicatul istoric din Tunisia si varful de lance pentru independenta sa, patronatul (Utica), Liga tunisiana pentru drepturile omului si Ordinul avocatilor, cvartetul a organizat un lung si dificil dialog national intre islamisti si opozantii lor, obligandu-i sa ajunga la o intelegere pentru scoaterea tarii din paralizia institutionala.

Cvartetul a lansat "un proces politic alternativ, pasnic, la un moment la care tara era in pragul razboiului civil", a reamintit comitetul Nobel.

Cvartetul a fost astfel "crucial" pentru a permite unei Tunisii cazute in haos dupa Primavara araba "sa stabileasca un sistem constitutional de guvernare care sa garanteze drepturile fundamentale pentru ansamblul populatiei, fara conditii legate de sex, de convingeri politice si de credinte religioase", a explicat comitetul norvegian.