Ministrii europeni de interne, reuniti joi la Luxemburg in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), s-au angajat sa accelereze procesul de repatriere a refugiatilor care nu pot primi azil in Uniunea Europeana si sa consolideze protectia frontierelor externe ale blocului comunitar, acestea fiind si conditiile puse anterior de unele state pentru a accepta cotele obligatorii de refugiati, transmite agentia EFE, preluata de Agerpres.

Criteriul care sta la baza separarii refugiatilor in cei care trebuie expulzati si cei care pot primi azil este tara lor de origine. Astfel, refugiatii veniti din tari unde exista conflicte armate de amploare ori regimuri represive, cum ar fi Siria sau Eritreea, sunt considerati eligibili pentru statutul de refugiat, ceilalti fiind considerati imigranti economici. 'Cei care nu au nevoie de protectie internationala trebuie sa se intoarca in tarile lor de origine', a declarat dupa reuniune Jean Asselborn, ministrul de interne al Luxemburgului, tara ce detine presedintia Consiliului European. Cei 28 de ministri au stabilit de asemenea ca se poate folosi si detentia 'ca masura de ultima instanta'.

Acest Consiliu JAI s-a desfasurat cu o zi inaintea inceperii implementarii controversatului plan al redistribuirii refugiatilor prin cote obligatorii intre statele UE, un prim grup de 20 de refugiati eritreeni urmand sa fie transferati vineri din Italia in Suedia. Ministrul Asselborn a recunoscut ca unele state au acceptat conditionat aceste cote obligatorii, ele cerand aplicarea efectiva a politicii de repatriere a imigrantilor economici si consolidarea protectiei frontierelor externe ale UE.

Dar exista si 'o alta fateta a medaliei' cotelor obligatorii, a apreciat la randul sau comisarul european responsabil cu imigratia, grecul Dimitris Avramopoulos, facand referire la decizia de a se intensifica repatrierea imigrantilor economici, cum ar fi majoritatea africanilor sau pakistanezii, care au venit in Europa motivati doar de dorinta de a gasi un trai mai bun.

Totusi, ramane de vazut in ce masura se va reusi aplicarea efectiva a acestei decizii, avand in vedere ca anul trecut numai 39% dintre imigrantii ilegali care au fost instiintati ca trebuie sa paraseasca Europa chiar au facut acest lucru.

De asemenea, la acest Consiliu JAI s-a convenit sa se recurga la o 'combinatie echilibrata de presiuni si stimulente' fata de statele de origine si de tranzit a imigrantilor pentru a le determina sa coopereze in actiunile de repatriere. Aceasta chestiune va domina agenda summitului ce va reuni sefii de stat europeni si africani, pe 11 si 12 noiembrie in Malta. Un exemplu in cadrul unei asemenea politici ar fi conditionarea ajutorului pentru dezvoltare de primirea imigrantilor repatriati.

Pe de alta parte, ministrii europeni de interne si-au reafirmat vointa de a lua masuri pentru preluarea controlului frontierelor externe ale UE, care in prezent sunt traversate cu usurinta de refugiati. 'Daca nu reusim sa eficientizam controlul frontierelor externe, exista un risc enorm ca spatiul Schengen sa nu supravietuieasca', a avertizat Jean Asselborn.

Insa initiativa ministrului francez de interne, Bernard Cazeneuve, de creare a unui corp de protectie a frontierelor externe ale UE, care sa fie desfasurat in zonele cu o presiune migratorie semnificativa, nu a fost agreat de toti omologii sai europeni, desi un proiect de acest fel a fost prezentat anterior si de Comisia Europeana.

Ei au convenit in schimb sa consolideze Agentia europeana pentru supravegherea frontierelor (Frontex), organism care a cerut saptamana aceasta statelor blocului comunitar sa contribuie la sporirea efectivelor sale cu inca 775 de membri, un raspuns fiind asteptat la summitul european din perioada 15-16 octombrie.

Comisarul Avramopoulos a declarat ca la acest Consiliu JAI a asistat la o dezbatere foarte interesanta pe tema daca gestiunea frontierelor externe trebuie sa fie o responsabilitate nationala sau una comuna a intregii Uniuni Europene, el asigurand ca va tine cont de opiniile exprimate in elaborarea unei propuneri pe care o va prezenta catre sfarsitul anului.