Tot mai multi refugiati sirieni aflati in Iordania se intorc in Siria, fie sa ramana acasa, fie sa-si vanda bunurile pentru a pleca in Europa, potrivit unor date de la Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), relateaza BBC News online, preluat de Mediafax.

Aproape 4.000 de refugiati s-au intors in Siria in august, dublu fata de luna anterioara.

Unii incearca sa se intoarca acasa si sa ramana acolo, in timp ce altii planuiesc sa-si vanda bunurile pentru a strange bani de calatorie catre Europa, potrivit unor organizatii pentru refugiati.

Aproximativ 86% dintre sirienii din Iordania traiesc sub pragul saraciei de acolo, cu 3,20 dolari pe zi, potrivit UNHCR.

"Ei n-au cu ce sa-si asigure un acoperis deasupra capului, sa puna mancare pe masa si sa-si trimita copiii la scoala", a declarat pentru BBC Cate Osborn, de la filiala pentru Iordania a Consiliului Norvegian pentru Refugiati (NRC). "Ei percep situatia ca tot mai disperata", a subliniat ea.

Aproximativ 100 de refugiati, in medie, s-au intors zilnic in Siria in septembrie, in comparatie cu o medie de 120 pe zi in august si de 60 pe zi in iulie, potrivit UNHCR.

Unii dintre ei incearca sa se intoarca acasa sau sa se alature membrilor familiei lor, care au fost stramutati in interiorul tarii, a declarat Osborn, iar altii vor sa ajunga in Europa.

"Multi ne spun ca se intorc in Siria pentru a-si vinde bunurile si pentru ca sa faca rost de banii de care au nevoie pentru a pleca spre Europa", a spus Osborn.

Exista de asemenea informatii potrivit carora sute de sirieni pleaca din Iordania cu avionul, potrivit NRC, multi calatorind spre Istanbul, o prima oprire a imigrantilor in drumul lor spre Europa.

Cresterea numarului de sirieni care parasesc Iordania coincide cu reducerea ajutoarelor care le erau oferite. Luna trecuta, Programul Alimentar Mondial (PAM) a incetat sa mai ofere tichete de masa unui numar de 229.000 de refugiati in Iordania, din cauza lipsei de fonduri.

Peste patru milioane de refugiati sirieni se afla in Liban, Iordania, Turcia, Irak si Egipt.