MAE finanteaza o agentie de presa "interactiva, online", pentru romanii din strainatate, infiintata in Mehedinti si condusa de Mirela Codruta Stanisoara, sotia lui Mihai Stanisoara, fost ministru al apararii si consilier prezidential.

Romanipentruromani.orgare sediul central in Drobeta Turnu Severin, unde locuieste familia Stanisoara, scrieflux24.ro.

Canalele oficiale ale Ministerului de Externe si ale Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni nu au promovat aceasta lansare a proiectului "Romani pentru Romani".

"Venim cu o noutate - proiectul Romani pentru romani, care vizeaza infiintarea unei agentii de presa interactiva, on-line dedicata romanilor din comunitatile istorice. Este prima agentie de acest tip, din Romania", a declarat coordonatorul proiectului, Mirela Codruta Stanisoara, la conferinta de lansare, potrivitInformatiei de Severin.

Proiectul are o perioada de implementare de 7 luni, cu o valoare totala de 57.983 lei si este finantat de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, scrie sursa citata.

"Proiectul isi propune infiintarea unei agentii de presa online, interactiva, dedicata romanilor din comunitatile istorice din tari precum: Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova", se scrie in prezentarea initiativei de pe romanipentruromani.org.

Intr-o precizare transmisa HotNews.ro, Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) afirma ca "doamna Codruta Stanisoara este coordonatorul proiectului 'Romani pentru romani" insa "presedintele, respectiv reprezentantul legal al Asociatiei, asigura conducerea acesteia si o reprezinta in relatia contractuala cu DPRRP, in timp ce coordonatorul de proiect raspunde de implementare, in acord cu sarcinile stabilite pentru indeplinirea obiectivelor proiectului de catre Presedintele Asociatiei.

"DPRRP nu se implica in procesul de selectie al coordonatorilor/colaboratorilor/angajatilor/ care asigura activitati destinate implementarii unui proiect, in acest sens libertatea de decizie privind selectia acestora apartine reprezentantilor legali ai asociatiilor", se arata in aceasta precizare, semnata "Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni".

Ce precizari a mai facut DPRRP:

  • Cererea de finantare a respectat cerintele administrative si a fost aprobata tinandu-se seama de criteriile generale prevazute de Legea nr. 321/2006 privind regimul acordarii finantarilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora, precum si a modului de repartizare si de utilizare a sumei prevazute in bugetul DPRRP pentru aceasta activitate.
  • Conform Programului anual privind finantarea nerambursabila a programelor, proiectelor si actiunilor pentru sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni, Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) acorda sprijin financiar pentru:
  • 1.crearea unor forme de comunicare bazate pe tehnologia moderna - lansarea unor platforme integrate de comunicare pe internet, destinate romanilor de pretutindeni
  • 2.incurajarea aparitiei si sprijinirea functionarii presei identitare in mediu virtual, precum si aparitia website-urilor, care au ca obiect pastrarea identitatii culturale, lingvistice si religioase a romanilor de pretutindeni.
  • In acest context, proiectul corespunde Strategiei privind relatia cu romanii de pretutindeni.
  • Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE finanteaza doar cheltuielile legate de functionarea si realizarea sectiunii "Comunitati istorice" din cadrul platformei romanipentruromani.org.
  • Conform contractului de finantare, continutul site-ului nu reprezinta pozitia oficiala a Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni/MAE.
  • Conform planului de activitati stabilit prin proiect, sectiunea ,"comunitati istorice" urmeaza a fi finalizata pana la data de 10 decembrie. Numai in momentul indeplinirii obiectivelor propuse in proiect precum si a clauzelor contractuale, DPRRP va deconta cheltuielile realizate de catre beneficiar.