ERATA: Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu a fost audiat in urma cu doua luni la Parchetul General in scandalul inchisorilor CIA unde ar fi fost deţinuţi mai mulţi suspecţi acuzaţi de terorism, transmite Digi 24.

Pe 25 septembrie, europarlamentari din comisia juridica, pentru libertati civile si afaceri interne (LIBE) au venit la Bucuresti si au discutat subiectul inchisorilor CIA cu oficiali romani, inclusiv cu procurorul general.

"Avem dovezi noi, avem nume de prizonieri, este un caz in asteptare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, exista un prizonier care acuza ca a fost tinut in Romania, este o investigatie in curs, am incercat sa vedem daca e o chestiune urgenta. Avem suficiente dovezi in Raportul Consiliului, in Senatul American, potrivit carora exista probe ca au fost inchisori CIA pe teritoriul Romaniei", a declarat atunci Tanja Fajon, unul dintre europarlamentari.

Imediat, Ion Iliescu a scris comisiei LIBE reafirmand ca nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea de inchisori CIA.

Autoritatile romane au negat permanent existenta unor inchisori CIA

Scandalul inchisorilor CIA a luat amploare la sfarsitul anului trecut, cand raportul Comisiei de informatii a Senatului SUA arata ca in cinci state, printre care si Romania, au avut pe teritoriul national centre de detentie in care detinutii ar fi fost torturati de catre CIA.

Autoritatile romane au negat constant existenta unor inchisori CIA pe teritoriul tarii noastre, inclusiv presedintele Klaus Iohannis a declarat in luna mai ca nu detine informatii privind existenta unor inchisori ilegale ale CIA in Romania.

Pe de alta parte, Spiegel Online a scris pe 23 aprilie ca Ion Iliescu a aprobat "in principiu", in anul 2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de o unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale. Intrebat despre asta, Iohannis a raspuns atunci ca Iliescu a avut o exprimare neclara, referindu-se la un birou.

In perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind gazduirea de catre Romania a unui centru al Agentiei Centrale de Informatii. "Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", afirma Ion Iliescu intr-un interviu acordat Spiegel Online, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese director al Serviciului de Informatii Externe, iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.

Ion Iliescu a precizat ca el a aprobat doar "o locatie" destinata CIA, fara a avea cunostinta ca era vorba de vreun centru special, pentru detentie.