Guvernul a completat cadrul legal aplicabil domeniului securitatii aviatiei civile, prin introducerea unor noi fapte insotite de sanctiunile aferente preluate din regulamentele europene. Una dintre faptele contraventionale este impiedicarea intentionata a activitatii de monitorizare a conformitatii desfasurata de un auditor de securitate a aviatiei civile. De asemenea, reprezinta fapta contraventionala incapacitatea ori refuzul structurii care face obiectul activitatii de monitorizare a conformitatii de a furniza informatiile solicitate de un auditor de securitate a aviatiei civile.

Potrivit Guvernului, aceste contraventii se sanctioneaza cu amenda de la 6.000 lei la 10.000 lei. Constatatea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre auditorii de securitate a aviatiei civile, imputerniciti in acest scop prin ordin al ministrului transporturilor, potrivit legii

Alte fapte contraventionale in domeniul securitatii aviatiei civile intra sub incidenta prevederilor Codului penal intrucat intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni.