Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, cunoscuta in Romania si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", a decis sa nu mai participe la evenimentul din Washington organizat de asociatia Alianta, un ONG care are ca scop strangerea legaturilor dintre Romania si SUA, din cauza prezentei vicepremierului Gabriel Oprea.

Acesta reaminteste, intr-o scrisoare adresata organizatorilor si consultata de HotNews.ro, ca Gabriel Oprea este acuzat de plagit atat in teza sa de doctorat, cat si in cele pe care le-a coordonat.

De asemenea, spune Terhes, cand acest scandal a izbucnit in Romania, Gabriel Oprea si-a folosit in mod abuziv puterea pentru a pune presiune asupra mass mediei mediei, in sensul de a nu publica aceste acuzatii.

"Dorim o relatie puternica intre Romania si SUA, dar aceasta relatie nu poate fi construita tolerand astfel de comportament din partea cuiva aflat la putere. Libertatea presei este esentiala pentru construirea unei democratii sanatoase" in Romania, argumenteaza el.

Vicepremierul Gabriel Oprea a fost invitat la un eveniment din Washington organizat de asociatia Alianta, un ONG care are ca scop strangerea legaturilor dintre Romania si SUA. Informatia a starnit proteste din partea unor reprezentanti ai comunitatii de romani din SUA, care tocmai ii cerusera presedintelui Klaus Iohannis sa condamne "presiunile" vicepremierului asupra presei in ceea ce priveste acuzatiile de plagiat la adresa sa. Contactata de HotNews.ro, asociatia Alianta a confirmat invitatia adresata lui Gabriel Oprea si a precizat ca aceasta a fost adresata de Mark Gitenstein, presedintele Aliantei si fost ambasador in Romania.

Controversa a pornit dupa ce Marian Petruta, de la North Americam Romanian Press Association, a remarcat pe blogul rousa.blogspot.ro ca printre invitatii la a doua editie a Galei Alianta se numara si Gabriel Oprea, care se afla in centrul unui scandal de plagiat in ceea ce priveste teza sa de doctorat si alte lucrari pe care le-a coordonat.

"Una din gazdele evenimentului este fostul sef al SRI George Maior ajuns in prezent ambasador la Washington D.C. Prezenta sa in SUA, la acest eveniment, este o sfidare la adresa romanilor din America, care de curand au trimis o scrisoare de protest presedintelui Iohannis in legatura cu actiunile lui Oprea de ingradire a libertatii presei in Romania", a scris Marian Petruta.

Contactat de HotNews.ro, ONG-ul a confirmat invitatia adresata lui Gabriel Oprea si a precizat ca aceasta a fost adresata de Mark Gitenstein, presedintele Aliantei si fost ambasador in Romania.

"Am extins invitatia la Gala Alianta de anul acesta Vicepremierului roman Gabriel Oprea care se va afla intr-o vizita oficiala la Washington, DC saptamana viiitoare. Scopul organizatiei noastre este sa intarim relatiile bilaterale dintre Statele Unite si Romania", a afirmat Gitenstein, citat intr-un mail transmis HotNews.ro de Daniela Kammrath, director executiv al ONG-ului.

Potrivit sursei citate, atat ambasadorul Romaniei in Statele Unite, cat si ambasadorul Statelor Unite in Romania sunt membri ex officio ai bordului Alianta.

Ambasadorul George Maior este presedinte onorific al Galei.

Gala Alianta va avea loc in 7 octombrie si are rolul, potrivit organizatorilor, sa "ridice profilul Romaniei in SUA si a sarbatori realizarile comunitatii romane din SUA", fiind prezentat ca "cel mai mare eveniment social al comunitatii romane in Washington D.C.".

La sfarsitul lunii septembrie, mai multe asociatii ale romanilor din America ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa condamne "presiunile" vicepremierul Gabriel Oprea asupra presei.

"In urma presiunile exercitate asupra presei de vicepremierul pentru securitate nationala si ministru de interne, domnul general Gabriel Oprea, de a nu se publica stiri despre plagiatul acestuia, reprezentanti ai comunitatii romano-americane i-au adresat o scrisoare deschisa Presedintelui Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei acestuia in Statele Unite, in care i-au cerut sa apere public independenta si libertatea presei, potrivit site-ului coalitiaromanilor.org.

Citeste si: