Potrivit unor specialisti in drept consultati de HotNews.ro, proiectul de lege ridica mari semne de intrebare in ce priveste respectarea legislatiei comunitare. Avocata Elenina Nicut este de parere ca proiectul de lege incalca articolul 28 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europeane (TFUE), care reglementeaza principiul comertului liber intre statele membre si articolul 34 referitor la interdictia restrictiilor si a masurilor echivalente. Nicut sustine ca proiectul de lege adoptat de Senat incalca si Directiva 70/50 si jurisprudenta CJUE aferenta, obligatorie in statele membre.

Directiva 70 "reglementeaza masurile, altele decât cele aplicabile în mod egal produselor nationale și produselor importate, care împiedica importurile care ar fi putut avea loc în absenta lor, inclusiv cele care fac importurile mai dificile sau oneroase fata de desfacerea productiei nationale."

In acesta directiva "Sunt prevazute în special masurile care supun importul sau desfacerea produselor importate, în orice stadiu de comercializare, unei conditii – alta decât o formalitate – cerute numai pentru produse importate sau unei conditii diferite și mai greu de îndeplinit decât cea ceruta pentru produsele nationale. De asemenea, sunt prevazute în special masurile care favorizeaza produsele nationale sau le acorda acestora o preferinta, alta decât un ajutor, însotita sau nu de conditii.

(3) Între masurile mentionate mai sus sunt incluse, printre altele, cele care: (...) (k)

interzic cumpararea de catre particulari numai a produselor importate sau recomanda numai cumpararea produselor nationale sau impun aceasta cumparare sau îi acorda o preferinta"

In opinia avocatei Elenina Nicut, proiectul risca sa pice la Curtea Constitutionala deoarece vizeaza o singura categorie de comercianti, pe cei din retail (magazine, hypermarket-uri, supermarket-uri).

Senatul a adoptat marti un proiect de legeal unui social-democrat care prevede ca toate magazinele alimentare sunt obligate sa vanda carne, fructe si legume in proportie de minimum 51% din productia romaneasca, riscand in caz contrar amenzi de la 25.000 lei la 50.000 lei. Proiectul merge in Camera Deputatilor, camera decizionala.