O decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen urmeaza sa fie amanata din nou, deoarece nu urmeaza sa fie introdusa pe agenda reuniunii ministrilor europeni de saptamana aceasta, potrivit unor surse la curent cu situatia, citate de postul bulgar national de radio (BNR), preluat de Mediafax.

Decizia privind largirea Schengen va fi iar amanataFoto: Hotnews

UPDATE 2 - Franta si Germania sunt tarile care au insistat ca Romania sa nu adere la spatiul Schengen - surse

Franta si Germania au fost tarile care au insistat cel mai mult ca Romania si Bulgaria sa nu adere acum la Schengen, iar Franta a cerut ca acest subiect sa nu se introduca pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Justitie si Afaceri Interne din aceasta saptamana, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.

"Franta a fost cea care a dat tonul si care imediat a convins si Germania sa i se alature in a nu accepta Romania in spatiul Schengen. Au urmat Olanda si Finlanda, oricum Olanda isi asumase mai demult aceasta pozitie oficial. In aceste conditii, Romania, dar si Bulgaria au acceptat ca acest punct sa nu fie introdus pe ordinea de zi a sedintei JAI, la sugestia Frantei si Germaniei. Daca se punea pe ordinea de zi aderarea si Romania primea vot negativ, tara noastra ar fi trebuit sa o ia de la zero in ce priveste procedurile tehnice, iar asta ar mai fi durat inca cel putin un an si jumatate de proceduri", au precizat marti sursele citate.

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta au avut o discutie si au decis de comun acord sa accepte amanarea discutarii despre aderarea Romaniei pentru moment.

Dupa criza refugiatilor, spatiul Schengen va trebuit regandit, iar acest lucru va dura cel putin un an si jumatate, chiar doi ani. In aceste conditii, potrivit surselor oficiale citate, Romania mai are de asteptat pana la reasezarea spatiului Schengen, dupa care si subiectul intrarii tarii noastre sa fie reluat.

UPDATE 1 - Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, Franta a fost cea mai vehementa voce impotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Aceleasi surse sustin ca partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.

De asemenea, sursele citate sustin ca pozitia Romaniei a fost convenita in urma unor discutii intre presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta.

UPDATE - Guvernul bulgar si-a exprimat in repetate randuri speranta ca o aderare partiala la Schengen sa fie supusa unui vot in cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) din perioada 8-9 octombrie.

Insa pe agenda reuniunii se afla doar probleme referitoare la criza refugiatilor si controlul la frontiere.

Extinderea zonei Schengen nu figureaza pe agenda reuniunii JAI, potrivit unor reprezentanti ai presedintiei luxemburgheze a UE, citati de BNR, potrivit site-ului Novinite.com.

Potrivit acestor surse la curent cu situatia, participantii la una dintre ultimele reuniuni la nivel de ambasadori au esuat sa ajunga la un consens pe aceasta tema, in contextul unei agende foarte incarcate cu privire la securitatea frontierelor si la raspunsul fata de criza refugiatilor.

Guvernul bulgar astepta, in octombrie, o decizie politica favorabila fata de aderarea la Schengen cu frontierele aeriene.

De asemenea, premierul roman Victor Ponta a anuntat luni in Parlament ca a solicitat o amanare, adaugand ca problema aderarii la Schengen pare ca urmeaza sa fie amanata pana tarziu, in 2016, scrie Novinite.com.

Ponta a sugerat ca, in timpul presedintiei la UE a Olandei, ar fi putin probabil un vot pozitiv in privinta extinderii Schengen.

Olanda, care s-a opus acestei extinderi, si-a motivat opozitia invocand lipsa de progrese in sfera justitiei si afacerilor interne in cele doua state candidate.

Olanda urmeaza sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene in ianuarie, pana in iunie 2016.

Potrivit surselor citate de BNR, care au facut declaratii sub protectia anonimatului, Olanda nu a fost singura tara care a solicitat amanarea discutiilor cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Urmatoarea reuniune la care Bucurestiul si Sofia ar putea sa ceara aderarea la Schengen urmeaza sa aiba loc in decembrie.