Ministerul Sanatatii (MS) va solicita Ministerului Finantelor Publice la rectificarea bugetara suma de patru milioane de euro pentru a plati daunele materiale decise de instanta de judecata in cazul victimelor de la Maternitatea Giulesti, a declarat marti secretarul de stat Alin Tucmeanu, potrivit Agerpres.

"MS a fost obligat prin aceasta decizie a instantei sa plateasca in solidar cu celelalte institutii plata unor sume. Dupa discutia de astazi cu domnul ministru Banicioiu am convenit cu executorii judecatoresti ca MS sa solicite Ministerului de Finante suma pe care acesti oamenii o doresc si in acest fel sa dezamorsam situatia. Suma e in jur de patru milioane de euro. MS solicita absolut toata suma pentru toti cei care au avut probleme acolo", a afirmat secretarul de stat.

El a precizat ca procedura de executare silita a fost blocata si ca MS poate sa utilizeze masinile si mijloacele fixe fara niciun fel de probleme.

"Procedura a fost blocata, exista un sechestru asigurator pe mijloacele fixe ale MS si in acest moment putem sa utilizam masinile si mijloacele fixe fara niciun fel de problema. Asteptam rectificare care va veni, vom solicita MF absolut toata suma. Cand MF aloca toata suma noi o sa o platim automat pana la sfarsitul acestuia an, absolut toata suma", a precizat Tucmeanu.

El a mentionat ca juristii MS vor lucra pentru a gasi o modalitate de a recupera acea suma. "Oficiul juridic o sa lucreze la aceasta speta, o sa vedem, sa ne recuperam sumele. (...). Oficiul juridic lucreaza, Primaria Generala stie acest subiect", a spus secretarul de stat.

-------

Anterior se anuntase ca Ministerul Sanatatii urmeaza sa fie executat silit intrucat nu a achitat daunele stabilite de instanta de judecata parintilor victimelor de la Maternitatea Giulesti, informeaza Agerpres.

Potrivit executorului judecatoresc prezent marti, la ora 10,00, la sediul Ministerului Sanatatii, ar urma sa fie pus sechestru pe bunurile mobile aflate in proprietatea institutiei publice.

"Ministerul Sanatatii avea obligatia inca de pe 7 iunie sa ne prezinte o lista completa cu bunurile aflate in patrimoniu persoanei juridice MS. Nu au trimis aceasta lista", a afirmat la intrarea in sediul Ministerului Sanatatii executorul judecatoresc.

Conform unor surse din Ministerul Sanatatii, cel mai probabil ar putea sa fie pus sechestru pe mai multe masini, dar si pe mobilier si calculatoare apartinand institutiei publice.

Ministerul Sanatatii a primit somatie de executare silita pentru suma de peste patru milioane de euro stabilita de instanta de judecata in urma incendiului care a avut loc la Maternitatea Giulesti in urma cu cinci ani.