La ora actuala in Siria se afla peste 10.000 de cetateni romani, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe, in cadrul unui briefing referitor la asistenta consulara acordata cetatenilor romani aflati in strainatate sustinut de Bogdan Stanescu, directorul general al Departamentului Consular, potrivit Mediafax.

"In Siria, la ora actuala avem peste 10.000 de cetateni romani care se afla pe teritoriul statului sirian. Pot sa precizez ca incepand cu 2011, momentul declansarii conflictului militar din Siria, Ministerul Afacerilor Externe a repatriat, prin mijloace proprii, un numar de aproximativ 700 de cetateni romani", a declarat Bogdan Stanescu.

Oficialul MAE a mai spus ca "un alt numar, mult mai insemnat" de cetateni romani aflati in Siria au reusit sa se repatrieze in Romania pe cont propriu.

"Situatia din Siria este una deosebit de periculoasa. Romania este printre putinele state ale lumii care are ambasada inca deschisa la Damasc si operationala. Este singura ambasada a unui stat membru al Uniunii Europene care activeaza acolo", a mai spus directorul general al Departamentului Consular.

Bogdan Stanescu a mai precizat ca Romania a preluat protectia si asistenta consulara in favoarea Frantei, Australiei, Canadei si protejeaza si asista cetatenii Republicii Moldova.

MAE a creat unitati consulare mobile, care pot oferi asistenta consulara de urgenta pe teren

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat luni crearea unor unitati mobile consulare, in cadrul Centrului Consular de Crize, care se pot deplasa in orice colt al lumii pentru a oferi asistenta consulara pe teren.

Florin Parvu, director adjunct in cadrul Directiei Relatii Consulare, a spus ca Centrul Consular de Crize are "o componenta extrem de activa in ceea ce inseamna deplasarea unor specialisti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, diplomati de cariera in zone calamitate, unde exista riscuri de securitate, astfel incat sa acorde asistenta consulara cat mai rapida cetatenilor romani."

Echipele consulare mobile sunt pregatite de deplasare oriunde in maximum trei ore de la obtinerea informatiilor pentru a oferi asistenta consulara cetatenilor romani, victime ale unor accidente sau persoanelor care solicita repatrierea din zone de conflict.

"Aceasta echipa de interventie rapida se poate pregati in termen de maximum trei ore pentru a se deplasa in zonele cu risc de securitate sau in zone calamitate pentru a oferi asistenta consulara cetatenilor nostri", a mai spus Parvu.

Echipele consulare mobile au la dispozitie un kit de urgenta care contine Sistemul Integrat de Management al Documentelor de Calatorie (E-pass), format dintr-un laptop, pe care este instalata o aplicatie prin care se pot elibera documente de calatorie, o imprimanta mobila, un aparat foto, un dispozitiv de preluare a amprentelor si unul de preluare a semnaturii electronice.

Membrii echipelor mobile care merg in afara tarii pentru a oferi asistenta consulara sunt imbracati cu uniforme cu insemne nationale.

Structura specializata din cadrul MAE este construita pe baza de voluntariat din diplomati si personal al MAE. Structura operativa, odata activata de ministrul de Externe, devine operationala in totalitate, pana la solutionarea crizei.