Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) solicita Guvernului investitii mai mari in invatamantul superior, precum si cresterea cu 25% a burselor sociale si de merit, informeaza Agerpres.

"UNSR a transmis prim-ministrului Victor Viorel Ponta o scrisoare deschisa prin care solicita Guvernului pe care il conduce investitii importante in sistemul de invatamant superior, cresterea cu 25% a burselor sociale si de merit, dar si a subventiei pentru caminele si cantinele studentesti (subventie nemodificata de peste 5 ani, in pofida cresterii costurilor utilitatilor), precum si demararea unui proces de constructie de noi camine, in vederea reducerii deficitului de locuri de cazare", se arata intr-un comunicat al UNSR.

UNSR subliniaza totodata importanta reformei in Educatie. "Un procent mai mare din PIB pentru Educatie a fost solicitat in repetate randuri atat de catre reprezentanti ai studentilor, cat si de reprezentanti ai elevilor si alti actori majori ai Educatiei, o atentie sporita acordata sistemului educational a fost si ea solicitata an de an, o reforma a Educatiei isi face din ce in ce mai cunoscuta nevoia in randul a tot mai multe persoane si cu toate acestea lucrurile stagneaza in acest sector atat de important pentru o natiune, in ciuda promisiunilor si preocuparilor declarate ale multora", se arata in comunicat.

Potrivit scrisorii deschise a UNSR, in anul academic 2013-2014, Institutului National de Statistica oferea date ce precizau ca in primii doi ani de studiu 20.000 de studenti au abandonat universitatile. UNSR reaminteste ca printre obiectivele educationale ale Strategiei Europa 2020 se afla reducerea ratei abandonului scolar sub 10% si cresterea procentului de tineri absolventi de studii superioare (tertiare sau echivalente) la peste 40% pana in 2020. Studentii sustin ca o masura de folos in acest sens este facilitarea accesului populatiei la invatamantul superior prin investitii durabile