Ministerul roman al Afacerilor Externe precizeaza vineri ca MAE ucrainean a calificat afirmatiile unui ofiter ucrainean despre eventualele pretentii teritoriale ale Romaniei ca fiind "surprinzatoare" si si-a exprimat, totodata, "regretul profund pentru incidentul evocat", transmite Agerpres.

Precizarea MAE roman este facuta ca urmare a verificarii informatiilor prezentate in mass-media la 21 septembrie cu privire la infiintarea in Bucovina a brigazii 128 vanatori de munte, din cadrul armatei ucrainene, cu misiunea "de aparare in fata unor posibile pretentii ale Romaniei asupra acestei regiuni", conform unui ofiter ucrainean.

"Urmare a demersurilor MAE roman pe langa MAE ucrainean, in data de 28 septembrie 2015, partea ucraineana a calificat afirmatiile ofiterului ucrainean la adresa Romaniei ca fiind "surprinzatoare". Totodata, aceasta a exprimat regretul profund pentru incidentul evocat, pe care l-a catalogat drept contraproductiv pentru ansamblul relatiilor bilaterale, adresand multumiri Romaniei pentru sprijinul constant acordat Ucrainei", se arata intr-un comunicat al MAE.

Potrivit MAE, partea ucraineana "a evidentiat ca definitorii pentru consolidarea ansamblului relatiilor romano-ucrainene sunt valoarea de vecin si partener al Romaniei si stadiul curent al acestor relatii, care se afla la un nou nivel calitativ".

De asemenea, ca urmare a demersurilor Ambasadei Romaniei la Kiev pe langa Statul Major General al Fortelor Armate ale Ucrainei, partea ucraineana a prezentat scuze pentru incidentul creat de ofiterul ucrainean si a precizat ca nici brigada de vanatori de munte si niciuna dintre unitatile brigazii 128 dislocate in zona granitei cu Romania nu au misiuni indreptate impotriva tarii noastre, se mai arata in comunicatul MAE roman.

"Statul Major General ucrainean a aratat ca pozitia Ucrainei este de a construi relatii de prietenie si buna vecinatate cu Romania. Totodata, Statul Major General ucrainean a evidentiat faptul ca Romania nu este mentionata in niciun document al armatei ucrainene ca amenintare la adresa Ucrainei si a exclus posibilitatea ca riscurile de securitate pentru Ucraina sa provina dinspre statele membre NATO", se mentioneaza in finalul comunicatului citat.

Pe 21 septembrie, MAE a instructat Ambasada Romaniei la Kiev si Consulatul general al Romaniei la Cernauti sa verifice autenticitatea informatiilor vehiculate in spatiul mediatic privitoare la afirmatiile unui ofiter ucrainean la adresa Romaniei.

Pe 22 septembrie, reprezentanti ai conducerii MAE au avut o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, in care a fost transmisa dorinta partii romane de a obtine, in cel mai scurt timp posibil, de la partea ucraineana informatii complete si verificate privind veridicitatea afirmatiilor.

Potrivit unui comunicat de presa postat pe 23 septembrie pe site-ul MAE, "s-a exprimat speranta ferma ca statul ucrainean nu a intreprins o astfel de masura, in conditiile in care, prin atitudinea si actiunile sale Romania sustine neconditionat independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, oficialii ucraineni exprimand in mod repetat aprecierea statului vecin pentru pozitiile constante si ferme ale Romaniei".