Romanii care lucreaza in Marea Britanie reclama faptul ca nu au un program regulat de munca si ca nu primesc un post imediat ce ajung, dar sunt obligati sa plateasca chirie si utilitati, informeaza IM dupa ce a participat la o operatiune de depistare a cazurilor de exploatare prin munca, transmite Mediafax.

nspectorul general de stat de la Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a participat impreuna cu reprezentanti ai Autoritatii pentru Autorizarea Agentiilor de Plasare a Fortei de Munca - GLA, in Marea Britanie, la operatiunea de depistare a posibilelor cazuri de exploatare prin munca ce implica cetateni romani care desfasoara activitati in agricultura.

Cooperarea romano-britanica a fost initiata in mai de Darryl Dixon, director de strategie GLA, care a solicitat sprijinul Inspectiei Muncii din Romania pentru a pune bazele unui plan comun de combatere a exploatarii prin munca in care sunt implicati cetateni romani.

In cadrul acestei operatiuni, a fost investigat un caz de exploatare prin munca in care sunt implicati lucratori romani recrutati prin agentii de mediere din Romania si plasati la agentii de recrutare din Marea Britanie.

Timp de trei zile, experti din cele doua tari au facut vizite la ferme unde lucratorii romani isi desfasurau activitatea, au discutat cu muncitorii si au avut loc intalniri cu reprezentantii agentiilor de recrutare implicate in medierea lucratorilor. Inspectia Muncii precizeaza ca s-a pus accent pe identificarea posibilelor victime ale exploatarii, s-au verificat conditiile de munca, respectarea prevederilor legale cu privire la salariul minim, respectarea normelor de sanatate si securitate la locul de munca si modul de functionare a companiilor implicate in procesul de recrutare.

"In urma interviurilor realizate cu lucratorii identificati la ferme, au reiesit urmatoarele: lucratorii si-au exprimat nemultumirea pentru lipsa de activitate care duce la absenta salarizarii, unii lucratori primesc de lucru imediat iar altii trebuie sa astepte in unele cazuri si cateva saptamani pana primesc de lucru, iar diferentierea se face in functie de agentia britanica de plasare la care au apelat, cand li se ofera de lucru nu au un program regulat de munca, astfel, lucratorii nu pot sa-si estimeze cheltuielile de trai, sa economiseasca bani sau sa trimita bani acasa, sunt obligati sa plateasca cazarea chiar daca nu primesc de lucru - 34 lire/saptamana si trebuie sa plateasca in plus pentru gaz si electricitate", se arata in comunicatul transmis, joi, agentiei Mediafax.

Potrivit sursei citate, operatiunea a fost initiata de GLA ca urmare a primirii mai multor plangeri de la lucratorii romani cu privire la o serie de probleme privind recrutarea si tratamentul de care beneficiaza lucratorii romani in strainatate. Inspectia Muncii a oferit asistenta expertilor britanici despre companiile din Romania care plaseaza lucratori si clarificari cu privire la modul in care cetatenii romani au fost recrutati si plasati pe teritoriul Marii Britanii.