Societatea Romana de Pneumologie cere ca fumatul in spatiile publice inchise - la locul de munca, in parcuri, pe plaje, precum si in locurile de joaca pentru copii si in spatiile in care se practica sportul - sa fie interzis prin lege, a declarat, joi, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltan. De asemenea, Societatea Romana de Pneumologie solicita modificarea Legii antifumat astfel incat punctele de comercializare a tigarilor sa fie la cel putin 200 de metri de scoli si licee, potrivit Agerpres.

FumatorFoto: Captura YouTube

Florin Mihaltan spune ca, in Romania, peste 73% dintre adulti nu fumeaza si o buna parte dintre ei sufera si mor prematur din cauza unor boli cauzate de expunerea la fum de tigara. El considera ca solutia spatiilor diferite pentru fumatori si nefumatori, "complet nefunctionala" in ultimii 7 ani, este "expresia unei discriminari si a afectarii drepturilor si libertatilor" prevazute de Constitutie.

Florin Mihaltan mai spune ca principalele cauze de deces in Romania sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale fata de 48% media Comunitatii Europene), cancerul si bolile respiratorii cronice, fumatul fiind responsabil de peste 80% dintre cazurile de bronhopenumopatie obstructiva cronica.