Studentii vor putea beneficia de credite prin intermediul Agentiei de Credite pentru Studenti incepand din anul universitar viitor, a declarat joi ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, potrivit Agerpres.

"In ceea ce priveste Agentia de Credite pentru Studenti, avem in plan un proiect de 50 de milioane de euro, pe o perioada de sapte ani, asta inseamna 7 milioane de euro pe an. Asta inseamna ca putem oferi credite de studii in valoare medie de 10.000 de euro pentru un numar de 700 de studenti din Romania. Prima conditie ar fi aceea de a studia in Romania. In proiect sunt incluse rambursarea cu o perioada de gratie cu dobanzi preferentiale. Studentii vor putea lua credite de anul universitar viitor", a afirmat ministrul, la deschiderea noului an universitar 2015 - 2016, la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

In ceea ce priveste bursele sociale, ministrul Educatiei considera ca acestea trebuie sa fie marite atat din punctul de vedere al cuantumului, cat si numeric, astfel incat sa asigure costurile de cazare si masa ale studentilor.

Referindu-se la atragerea studentilor straini de catre institutiile de invatamant superior, Cimpeanu a afirmat ca numarul celor care studiaza in universitatile romanesti este mic in comparatie cu alte tari in care nivelul de educatie este asemanator celui din Romania.

"Daca ne raportam la numarul de studenti, la inceputul anului universitar care s-a incheiat, erau inmatriculati in universitatile romanesti 500.000 de studenti romani si 24.000 de studenti straini. Recomand tuturor universitatilor sa aiba disponibile programe de studii in limbile engleza, franceza si germana, asa cum are si UPB. Sub 5% dintre studenti sa fie studenti straini este sub potentialul Romaniei. Sunt tari care au sistem de invatamant de aceeasi calitate in Europa si in care numarul studentilor straini depaseste 10%", a aratat demnitarul.