UPDATE 14.47 MFP precizeaza ca DNA nu face perchezitii la Ministerul Finantelor Publice, ci a solicitat unele documente referitoare la verificarile efectuate de Corpul de Control al Ministrului la C.N. Loteria Romana.

Solicitarea a fost facuta in data de 28 septembrie a.c., prin intermediul unei adrese scrise, se arata intr-un comunicat al Finantelor.

In comunicat se precizeaza si ca solicitarea de documente de catre DNA este o practica obisnuita si subliniem ca Ministerul Finantelor Publice pune la dispozitia DNA toate documentele solicitate.

Procurorii Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ridica miercuri documente de la Ministerul Finantelor Publice intr-un dosar care priveste Compania Nationala Loteria Romana, au declarat, pentru Hotnews, surse judiciare.

Ar fi vorba despre un raport al Corpului de Control privind activitatea Loteriei pe care procurorii l-au cerut Finantelor, dar care nu a ajuns la DNA.

Context:

DNA anuntase in octombrie 2014 ca face acte de urmarire penala cu privire la contractele incheiate de Loteria Romana. Procurorii au dispus la acel momentrealizat unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata la acel moment intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro, care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot.

Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot. De asemenea, HotNews.ro a aratat cum favorizeaza Ministerul Finantelor firma Intralot pentru un nou acord cu Loteria Romana.

Iata cateva repere din relatia Loteriei Romane cu Intralot:

  •     Ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat in luna iunie 2014 un ordin de ministru prin care mandateaza reprezentantii statului in AGA a Companiei Nationale "Loteria Romana" S.A. sa imputerniceasca Consiliul de Administratie si conducerea executiva a companiei sa inceapa negocierile pentru incheierea unui nou contract de asociere in participatie, pentru operarea unui nou sistem loteristic.
  •     Este vorba de un nou contract pentru servicii de loterie, precum 6/49, 5/40 si Joker, pe o perioada de 10 ani.
  •     Ofertantul favorit pare sa fie tot firma greceasca Intralot, aceeasi cu care Loteria a incheiat contracte si in 2003, tot pe zece ani, si care s-au dovedit paguboase pentru statul roman.
  •     Contractul a expirat anul trecut in decembrie. In mod normal, ar fi trebuit sa fie demarat un proces transparent de selectie a unui nou partener. Proces transparent nu a existat, insa au tot fost incheiate acte aditionale la vechiul contract.
  •     Este al doilea contract care va fi incheiat intr-un mod netransparent, dupa cel cu grupul austriac Novomatic cu care a fost semnat un parteneriat pe 15 ani in domeniul videoloteriei.
  •     Intamplator sau nu, grupul austriac Novomatic detine 5,07% din actiunile firmei grecesti Intralot. Contractul cu Novomatic a fost incheiat toamna 2013, cand ministrul finantelor era Daniel Chitoiu. Mentionam ca Ministerul Finantelor este actionarul Loteriei Romane.