Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a gazduit la 29 septembrie 2015, la New York, impreuna cu omologul spaniol Jose Manuel Garcia-Margallo, evenimentul intitulat "Drumul spre o Curte Internationala contra Terorismului. Idei si provocari".

Bogdan AurescuFoto: Hotnews

In discursul sau, seful diplomatiei romane s-a referit la importanta procesului de dezbatere pe tema initiativei romano-spaniole de creare a unei Curti Internationale impotriva Terorismului, informeaza MAE.

"Acest proces are meritul de a transmite un mesaj important: terorismul este o amenintare globala impotriva careia trebuie sa luptam si cu instrumentele dreptului: justitia internationala si dreptul international penal. In fiecare saptamana, chiar in fiecare zi, stirile despre atacuri teroriste raspandesc emotie in intreaga comunitate internationala. Avem nevoie nu doar de hotarare si unitate, avem nevoie si de o riposta bazata pe drept", a subliniat Bogdan Aurescu.

Ministrul afacerilor externe a argumentat valoarea adaugata pe care o Curte Internationala impotriva Terorismului ar putea sa o aduca in actualul context international: "Din punct de vedere conceptual, exista o lacuna in efortul international de lupta impotriva terorismului: un instrument care sa combine elementul cu elementul fundamentat pe statul de drept".

In incheierea interventiei sale, seful diplomatiei romane a evocat mostenirea marelui jurist roman Vespasian Pella, care scria in 1950: "Fara o curte internationala [...] cei condamnati se vor simti intotdeauna condamnati ca urmare a infrangerii, nu a vinovatiei".

Ministrul afacerilor externe al Spaniei, Jose Manuel Garcia-Margallo, a multumit omologului roman pentru initiativa ce creare a Curtii, careia i s-a alaturat, si a subliniat necesitatea existentei vointei politice la nivelul comunitatii internationale pentru combaterea terorismului prin mijloace de drept.

"A sosit momentul sa articulam mecanismele juridice internationale adecvate pentru contracararea terorismului", a afirmat seful diplomatiei spaniole. De asemenea, a prezentat principalele caracteristici ale initiativei romano-spaniole.

In cadrul dezbaterii a luat cuvantul si William Pace, coordonator global al Coalitiei pentru Curtea Penala Internationala - o retea de peste 2.500 de organizatii non-guvernamentale din peste 150 de state.

"Scopul este sa punem capat impunitatii. O sugestie constructiva ar fi sa ne concentram pe zonele pe care exista consens si de acolo sa ne urmarim obiectivul", a precizat William Pace, potrivit comunicatului citat.