Transparenta sau lipsa ei, concentrarea economica sau a afilierilor politice, legaturile cu crima organizata in sectorul furnizorilor de internet au facut obiectul investigatiei jurnalistice din cadrul proiectului "Who are the gatekeepers?", scrie Euractiv.ro.

Cine sunt furnizorii de internet? Cine sunt oamenii din spatele companiilor care ofera servicii de internet? Cat control au asupra comunicatiilor online?

Au legaturi politice sau probleme cu legea?

Initiativa vizeaza 12 tari din regiune: Romania, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Serbia, Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia si Slovenia. In cadrul evenimentului vor fi lansate rezultatele preliminare pentru cinci tari: Romania, Bulgaria, Ucraina, Serbia si Armenia.

Concluziile pentru aceste tari dezvaluie o absenta generalizata a transparentei in industrie, multe companii fiind caracterizate de structuri etajate de proprietate/proxy si nenumarate off-shore-uri. Desi legaturile politice si cele cu spatiul crimei organizate se gasesc intr-o pondere mai mica, ele ridica o serie de intrebari cu prvire la: actiuni detinute de state, conexiuni politice in industrie, precum si acuzatii de spalare de bani, coruptie si santaj.

Vezi pe Euractiv toate informatiile sintetizate intr-un infografic.