Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, duminica seara, ca tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen 'ar putea fi pusa' pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie si a subliniat nevoia de dialog pe acest subiect la nivelul Comisiei Europene si al statelor membre pentru a convinge partenerii europeni ca tara noastra si-a indeplinit obligatiile si ca trebuie sa fie stat membru Schengen, scrie Agerpres.

"In mod formal, ea ar trebui pusa pe masa discutiilor la Consiliul JAI, comun, ministri de Interne si Justitie, din prima parte a lunii octombrie.(...) Pe 8-9 octombrie ar putea fi pusa pe agenda o asemenea chestiune.(...) Cu siguranta, va fi nevoie de dialog la nivelul Comisiei Europene si la nivelul statelor membre, pentru ca, daca reusim sa facem o chestiune formala, cu siguranta nu ne ajuta. Partenerii europeni trebuie sa aiba incredere in noi, noi trebuie sa avem incredere in partenerii europeni. Credem ca am facut progrese importante in foarte multe domenii si este normal ca Romania sa solicite sprijin din partea tuturor pentru accedere in spatiul Schengen. (...) E nevoie de dialog la nivelul Bruxellesului, e nevoie de dialog la nivelul capitalelor pentru a incerca sa convingem partenerii europeni ca Romania si-a indeplinit obligatiile si ca trebuie sa fie stat membru Schengen", a declarat ministrul Justitiei, intrebat, la Digi 24, cand poate fi repusa pe masa discutiilor europene tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Chestionat asupra opiniilor potrivit carora Romania ar fi putut sa ia in calcul varianta acceptarii mai multor refugiati cu conditia de a fi primita in spatiul Schengen, Cazanciuc a spus ca "nu putem sa discutam de conditionari, dar putem avea un dialog pe ce inseamna spatiul Schengen".

El a reamintit ca Romania a acceptat si formula de compromis de a parcurge procedura aderarii la spatiul Schengen in doua etape, frontierele aeriene si, ulterior, terestru.

"Daca discutam de frontiere aeriene, evident, controalele la aeroporturi sunt extrem de severe. Nu se pune problema vreunei miscari de populatii, necontrolata, prin intermediul aeroporturilor. E o chestiune de recunoastere a progreselor facute de Romania si cred ca si din acest sens trebuie luata, cat se poate de repede (o decizie - n.

r.), pentru a dovedi inca o data solidaritate", a mai declarat ministrul Justitiei. Robert Cazanciuc a subliniat si ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene ar aduce "nu numai o recunoastere a progreselor facute de Romania, dar si un acces la informatii intr-un sistem integrat al Schengen".

"Cred ca ar fi in beneficiul tuturor statelor membre sa beneficieze de sistemul integrat al Romaniei, asa cum si noi beneficiem in momentul de fata. Putem sa vedem anumite lucruri, dar nu putem face schimb in timp real de anumite informatii. Cred ca e un avantaj reciproc sa putem vedea in timp real anumite riscuri", a declarat ministrul Justitiei. Cazanciuc s-a referit, ca raspuns la o intrebare, si la Mecanismul de Cooperare si Verificare, precizand ca problema nu trebuie pusa in termenii 'Romania va scapa sau nu va scapa de MCV'.

"Cred ca putem sa spunem raspicat ca avem un sistem de justitie performant, poate cu mult, in anumite domenii, peste sistemele din alte tari partenere.Si atunci trebuie sa spunem raspicat: acest mecanism corespunde, dupa opt ani de zile nevoilor, de parteneriat real dintre Romania si statele membre sau putem sa gasim alte formule de a dezvolta acest parteneriat impreuna cu alte state membre. Acest lucru se va intampla cand Romania isi va indeplini formal obligatiile si este pe cale sa si le indeplineasca, vorbim de sustenabilitate, deja, in reforme. Se va intampla atunci cand partenerii europeni vor fi convinsi ca Romania este pe un drum ireversibil din acest punct de vedere. Noi putem sa cerem cu voce puternica acest lucru, dar daca nu cred partenerii europeni acest lucru, avem noi in continuare lucruri de facut", a mai declarat ministrul Justitiei.