Aproximativ 20.000 de oameni au iesit in strada duminica la Chisinau pentru a protesta impotriva Guvernului Republicii Moldova, la cateva zile dupa ce Fondul Monetar International a anuntat ca nu va negocia un nou acord de imprumut cu liderii proeuropeni de la Chisinau, care afirma ca au nevoie de bani sa plateasca salarii si pensii, relateaza Mediafax.

Doua partide proruse - Partidul Socialist si Partidul Nostru - au organizat protestele de duminica. Precedenta manifestatie avusese loc pe 6 septembrie, cand zeci de mii de persoane au protestat, de asemenea, impotriva politicilor Guvernului si au cerut alegeri anticipate.

Protestatarii au strigat "Jos cu hotii!", iar cel putin 30 de corturi au fost ridicate in fata Parlamentului moldovean.

Un alt grup, care nu este afliat politic protestatarilor, a instalat corturi in fata Ministerului Agriculturii, unde unii parlamentari au birouri, si a anuntat ca vor continua protestul pe care l-au initiat la inceputul lunii.

Politia a pazit principalele institutii. Dupa-amiaza, in strada mai ramasesera cateva mii de protestatari.

O misiune FMI a inceput pe 22 septembrie o vizita de doua saptamani la Chisinau, la o zi dupa ce guvernatorul Bancii centrale, Dorin Dragutanu, a demisionat in urma protestelor fata de "disparitia" a 1,5 miliarde de dolari din trei banci moldovene inainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014.

Cele trei banci au fost plasate sub administrarea Bancii Nationale a Republicii Moldova in decembrie, iar pierderile au fost acoperite din rezervele statului.

Republica Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa, traverseaza de atunci si o perioada de instabilitate politica.