Seria intalnirilor presedintelui Klaus Iohannis cu investitorii americani a continuat vineri, la New York, in a doua zi a vizitei in Statele Unite, dupa ce, in cursul diminetii, a participat la deschiderea oficiala a summit-ului Adunarii Generale a ONU. La aceasta intalnire au participat reprezentanti ai companiilor MetLife, Johnson & Johnson, Chevron, ExxonMobil, Cargill, Timken Warburg Pincus. In prima zi a vizitei, presedintele Iohannis s-a intalnit cu "granzii de pe Wall Street", reprezentatii unor banci si fonduri de investitii importante. Sambata la ora 15.00, ora locala, (22 ora Romaniei) este programata intalnirea cu comunitatea romaneasca din New York.

Klaus Iohannis, o noua intalnire cu investitori americaniFoto: Presidency.ro

La intalnirea de vineri cu investitorii americani, tematica discutiilor s-a axat, potrivit unui comunicat oficial al presedintiei, "pe valorificarea potentialului real al cooperarii economice dintre Romania si Statele Unite ale Americii, investitiile americane ca instrument de modernizare economica, independenta energetica si rolul ei ca vector esential al competitivitatii economice a Romaniei, precum si Cadrul de cooperare ca element important al Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP)."

In comunicatul administratiei prezidentiale se mai arata ca presedintele Iohannis "a subliniat necesitatea implementarii unui ghid de bune practici, avand la baza prevederi din legislatia americana privind combaterea actelor de coruptie din societatea economica."

Intrevederea de vineri a fost organizata de American-Romanian Business Council, o organizatie non-profit care promoveaza relatiile comerciale dintre Statele Unite ale Americii si Romania.

Tot vineri, in mara sumit-ului ONU, Iohannis a avut doua intalniri bilaterale, una cu Mogens Lykketoft, presedintele celei de-a 70-a sesiuni a Adunarii Generale, cealalta cu presedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdamuhamedov. Potrivit unor informari oficiale, presedintele Iohannis a discutat cu presedintele Turcmenistanulului, intre altele, despre "importanta transpunerii in practica a proiectului comun de transport de marfuri Marea Neagra - Marea Caspica."

Intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu comunitatea romaneasca din New York este progrmata sa aiba loc sambata la sediul misiunii Romaniei, cu incepere de la ora 15 (ora locala). Evenimentul are loc in contextul blocarii in Parlament a proiectului de lege privind votul prin corespondenta, care inca nu a fost votat desi au trecut zece luni de la votul din 16 noiembrie cand toate partidele si-a asumat proiectul ca prioritate. Pe de alta parte, in ziua sosirii presedintelui Iohannis in New York, mai multe organizatii romanesti din Statele Unite i-au cerut intr-o scrisoare deschisa sa condamne "presiunile" vicepremierul Gabriel Oprea asupra presei.

"In urma presiunile exercitate asupra presei de vicepremierul pentru securitate nationala si ministru de interne, domnul general Gabriel Oprea, de a nu se publica stiri despre plagiatul acestuia, reprezentanti ai comunitatii romano-americane i-au adresat o scrisoare deschisa Presedintelui Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei acestuia in Statele Unite, in care i-au cerut sa apere public independenta si libertatea presei, potrivit site-ului coalitiaromanilor.org.

Presedintele Klaus Iohannis mai are programata sambata o intalnire bilatera cu presedintele Chinei, Xi Jinping, si va participa la un dineu gazduit de premierul Japoniei. La dineu sunt sunt invitati zece lideri de state care au avut un rol semnificativ in promovarea proiectului "Impact for Woman's Empowerment".

Atentia presei americane a fost acaparata joi si vineri aproape in totalitate de vizita papei Francisc in Statele Unite, eveniment care a eclipsat total summit-ul ONU despre care se vorbeste prea putin in presa de peste ocean. Papa a tinut, vineri, un discurs in deschiderea summit-ului si s-a deplasat la Ground Zero unde a oficiat o slujba in memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001, intr-un oras paralizat de restrictii de circulatie. In cursul serii, Papa Francisc a oficiat o mesa in Madison Square Garden.

In primul sau discurs in fata adunarii generale ONU, Papa a vorbit desprerefugiati, a incalzire globale si a abordat tematia saraciei. Agentiile internationale de stiri mentioneaza ca Papa Francisc a ajuns la New York joi seara, venind de la Washington, unde a vorbit in Congresul SUA despre subiecte sensibile pentru societatea americana precum pedeapsa cu moartea, avortul, casatoria traditionala, imigratia si comertul cu armament. Este pentru prima data cand un papa s-a adresat Congresului.