Trei persoane au fost retinute de DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de migranti, facilitarea sederii ilegale in Romania si fals intelectual, cei trei fiind arestati, ulterior, pentru 30 de zile, anunta Agerpres. Potrivit anchetatorilor, incepand cu anul 2012, pe teritoriul Romaniei s-a constituit un grup infractional organizat coordonat de catre Remy Fernand Oscar Okombi - cetatean congolez, grup ai carui membri, cetateni romani si straini (de origine africana), au racolat, indrumat si calauzit persoane de cetatenie congoleza si de alte cetatenii pe ruta Congo - Coasta de Fildes - Uganda - Romania - state vest-europene (preponderent Franta si Belgia).

"S-a retinut ca, intr-o prima faza, membrii grupului procedau la introducerea 'aparent legala' a migrantilor in Romania prin obtinerea de vize emise de oficiile consulare si ambasadele Romaniei din zona Africii, in baza unor invitatii ale unor cetateni romani sau conationali stabiliti in Romania ori pentru participarea la diverse intruniri organizate pe teritoriul Romaniei", se arata intr-un comunicat al

Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Dupa intrarea in Romania, migrantii erau cazati in diferite locatii din Bucuresti sau in zonele limitrofe, iar in perioada de sedere membrii grupului intreprindeau demersurile necesare obtinerii documentelor de identitate romanesti falsificate care permiteau accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

Dupa obtinerea documentelor de identitate romanesti falsificate, membrii gruparii ar fi folosit doua modalitati de transport al migrantilor catre vestul Europei. Astfel, o parte dintre migranti erau scosi din tara, in mod fraudulos, cu ajutorul unor documente false, prin frontiera de vest a tarii cu destinatia Franta si Belgia.

Potrivit anchetei, altor migranti membrii grupului le achizitionau bilete de avion pentru a se intoarce in tarile de origine, cu escala in Franta. In aeroportul de escala, migrantii erau asteptati de catre alti membri ai grupului, care le puneau la dispozitie documente false necesare sederii pe teritoriul francez.

Din documentarea activitatilor infractionale a rezultat ca au fost introdusi fraudulos in Franta, Belgia si alte state circa 30 de migranti.

"La data de 23 septembrie, cu ocazia perchezitiilor efectuate pe raza judetelor Dambovita si Giurgiu au fost gasite si ridicate mai multe documente, suma de 23.000 euro si o arma cu aer comprimat detinuta ilegal", informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane, citat de Agerpres.

Tribunalul Dambovita a dispus joi arestarea preventiva a inculpatilor pentru 30 de zile.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizat Dambovita, Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Ploiesti, Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Vaslui si Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. De asemenea, suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii si Directia de Operatiuni Speciale.