Noul Cod Fiscal perpetueaza o eroare din vechiul cod, conform careia universitatile private sunt scutite de la plata impozitului pe profit, insa nu si gradinitele si scolile private. Aceasta situatie este generata de Legea Educatiei, care defineste universitatile drept "institutii", iar gradinitele si scolile "unitati", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Ministrul a anuntat ca intentioneaza sa ceara modificarea Codului Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 216, pentru a beneficia de scutire de impozit si gradinitele, scolile si liceele private. Sorin Cimpeanu a precizat pentru HotNews.ro ca a initiat deja discutii cu Ministerul Finantelor, "care intelege si sustine aceasta solicitare de modificare".

Sorin Cimpeanu, ministrul EducatieiFoto: Agerpres
  • Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, prevede la articolul 15 lista persoanelor juridice scutite de impozitul pe profit
  • Pe aceasta lista se afla "institutiile de invatamant particular superior", deci universitatile private, insa nu se afla si cele din preuniversitar
  • Vechiul Cod Fiscal, aflat in vigoare acum, prevede la articolul 15 pe lista celor scutiti de la plata impozitului pe profit "institutiile de invatamant particular"
  • In acelasi timp, Legea Educatiei statueaza la articolul 60 ca "invatamantul particular si confesional se organizeaza conform principiului nonprofit in unitati de invatamant preuniversitar", iar la articolul 114 ca "institutiile de invatamant superior pot fi de stat, particulare sau confesionale. Aceste institutii au personalitate juridica, au caracter nonprofit, sunt de interes public si sunt apolitice".

Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca "noul Cod Fiscal urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016 si nu introduce nicio diferenta in raport cu vechiul Cod Fiscal, acum aflat in vigoare. Si in vechiul Cod Fiscal universitatile private erau scutite de la plata impozitului, iar unitatile de invatamant preuniversitar nu erau scutite de impozit, ceea ce nu pare a fi echitabil".

Ministrul a sustinut ca desi legea educatiei spune ca si universitatile private, si scolile si gradintele private sunt nonprofit, vechiul Codul Fiscal scuteste de la impozit doar "institutiile" de invatamant particular, iar in legea educatiei sunt definite ca institutii doar universitatile (in timp ce scolile si gradinitele private sunt definite ca unitati). Noul Cod Fiscal a adaugat cuvantul "superior" acestei sintagme, care si inainte se referea tot doar la universitati, a precizat Sorin Cimpeanu.

Potrivit ministrului, in prezent gradinitele si scolile private platesc impozit, dar care "difera de la caz la caz, daca sunt ONG-uri, SRL sau Fundatii".

"Confunzia este generata de una dintre multele prevederi discutabile ale legii 1/2011 din educatie, in care universitatile sunt definite ca institutii de invatamant privat, iar scolile si gradinitele ca unitati de invatamant privat. Este o incoerenta in terminologie la nivelul legii 1, care s-a perpetuat si in Codul Fiscal, astfel ca institutiile de invatamant particular nu platesc impozit, pe cand cele de la nivel preuniversitar platesc. Ce s-a intamplat in noul Cod Fiscal? S-a adaugat cuvantul superior, ca sa fie clar pentru toata lumea ca la universitati se refera", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.

Sorin Cimpeanu a anuntat ca "avem intentia de a solicita modificarea Codului Fiscal, exista si spatiul de timp necesar deoarece intra in vigoare la 1 ianuarie, si imi exprim optimismul, increderea ca aceasta solicitare va fi agreata la nivelul Guvernului".

Ministrul a declarat pentru HotNews.ro ca solicitarea sa este "in sensul in care sa nu se diferentieze la scutirea de la plata impozitului institutiile de invatamant universitar de cele din preuniversitar, deci sa beneficieze de scutire de impozit si gradinitele, scolile si liceele".

"In acest sens, au fost initiate discutii cu Ministerul Finantelor, care intelege si sustine aceasta solicitare de modificare", a afirmat Sorin Cimpeanu.