Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba s-a intalnit joi cu delegatia Grupului de Lucru Informal al Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (Comisia LIBE) din Parlamentul European (PE). Vizita in Romania a reprezentantilor Comisiei LIBE are loc pe fondul dezbaterilor recente la nivelul Parlamentului European si al recomandarilor incluse in Rezolutia adoptata la 11 februarie 2015 pe marginea raportului Senatului SUA privind practicile de tortura ale CIA.

George Ciamba a declarat ca Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO, se disociaza si respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstante, continuand sa abordeze o politica clara, fara echivoc, in ceea ce priveste protejarea si garantarea drepturilor omului. In acest sens, oficialul roman a reamintit demersurile derulate de Romania, in plan intern, destinate verificarii alegatiilor, referindu-se la rezultatele cercetarilor efectuate in perioada 2005-2008 de Comisia de ancheta a Senatului Romaniei, se arata intr-un comunicat al MAE trimis pe adresa redactiei.

A subliniat ca, urmare acestor verificari mentionate, intreprinse de autoritatile romane, nu au rezultat probe care sa indice ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism. In egala masura, a informat cu privire la existenta anchetei judiciare in curs, a Parchetului General, pe aceasta tema.