Circa 75 la suta dintre medicii Spitalului Judetean Buzau au semnat pentru a-si da demisia in bloc, nemultumiti de nesolutionarea unor revendicari precum cresteri salariale si asigurarea de conditii bune pentru pacienti, iar conducerea unitatii spune ca in acest caz spitalul s-ar inchide, transmite Mediafax.

Potrivit presedintelui Sindicatului Independent al Medicilor Buzau, Victor Ionita, circa 75 la suta dintre medicii de la Spitalul Judetean Buzau au semnat pentru demisia in bloc, nemultumiti ca revendincarile lor, intre care cresteri salariale mai mari, conditii bune pentru pacienti, alocarea a cel putin 7 la suta din PIB pentru Sanatate, plata corecta a orelor de garda, nu au fost solutionate.

"Sindicatul a analizat situatia in care ne aflam, faptul ca veniturile ne sunt insuficiente la nivelul societatii, ca fiecare medic trebuie sa mai aiba unu, doua joburi pentru a-si putea asigura traiul, faptul ca majorarile de 25 la suta anuntate de la 1 octombrie sunt insuficiente, sunt perdea de fum care ascund realitatea. De foarte multa vreme suntem singurii care protejam interesele cetatenilor, daca cerem conditii mai bune in spitale, cerem pentru pacienti, faptul ca suntem din ce in ce mai putini - nu vorbesc de centre universitare, desi si ele au lipsa de personal -, migratia generata de veniturile mici, dar si de indemnurile politicienilor ca medicii carora nu le convine ceva sa plece. Toate astea ne-au adus aici. E o lipsa de respect pentru anii nostri de pregatire, pentru pacienti, nu se mai poate continua asa, mai jos statul nu ne poate impinge. Vrem sa recurgem la un protest care sa fie perceput acut de guvernanti, ar putea fi greva generala sau demisia in bloc, pentru care au optat circa 75 la suta din medicii Spitalului Judetean", a declarat pentru Mediafax dr. Victor Ionita.

El a adaugat ca Spitalul Judetean Buzau are 93 de medici, iar, daca si-ar da demisia si 10 la suta din ei, unitatea ar fi pe punctul de a fi inchisa. In cazul in care 75 la suta din medici si-ar da demisia, spitalul va fi in mod cert inchis, a spus Ionita.

El a afirmat ca nu se stie deocamdata ce forma de protest va fi, daca va fi greva generala sau demisie in bloc, aceasta decizie urmand a fi luata intr-o intrunire a sindicatului.

"Sunt unii care incearca sa ne culpabilizeze si sa arunce repercusiunile asupra unui gest ca demisia in bloc in spatele nostru, dar noi suntem singurii care aparam interesul pacientilor. Cei care ne-au adus in aceasta stare nu suntem noi, ci sistemul de asigurari, ministerul, Guvernul, la nivel local Casa de Asigurari, care nu e o prietena a spitalului, asa cum e in alte judete, unde responsabilii caselor de asigurari se lupta sa atraga fonduri. Nu am instiintat oficial spitalul, vom face o lista cu revendicari punctuale, dupa care in doua saptamani va fi o adunare generala pentru validarea acestei liste, vom vedea atunci ce facem, daca optam pentru demisia in bloc", a spus presedintele Sindicatului Medicilor din Buzau.

La randul sau, directorul medical al Spitalului Judetean Buzau, Stanciu Paraschiv, a spus ca, daca toti medicii care au semnat pentru demisia in bloc vor recurge in final la acest gest, unitatea medicala va fi inchisa.

"Demisia in bloc a medicilor din unitate este o optiune a Sindicatului Medicilor. Problema directiei e sa avem totusi un dialog cu sindicatul, sa explicam ca la momentul actual cresterea de 25 la suta a salariilor e un efort deosebit pe care unitatea trebuie sa-l faca. La acest moment, si cresterea de 25 la suta este un efort deosebit. Daca isi vor da demisia, spitalul se va inchide, nu se pune problema sa functioneze la cota de avarie pentru ca nu va fi posibil", a declarat, joi, directorul medical al Spitalului Judetean Buzau, Stanciu Paraschiv.

Directorul spitalului, economistul Claudiu Damian, a declarat, la randul sau, ca nu este de acord cu intentia cadrelor medicale superioare de a-si da demisia in bloc.

"Eu nu sunt de acord cu aceasta masura radicala, vor suferi pacientii si tot Buzaul. Este o forma radicala, daca isi vor da demisia, trebuie sa iau act in 20 de zile lucratoare, apoi vor inceta contractele de munca si atunci, daca se ajunge la aceasta forma, spitalul va trebui inchis, nu putem functiona fara medici", a spus Damian.

Sursa citata a adaugat ca, pana in prezent, sindicalistii nu au prezentat conducerii un act oficial privind intentia de a demisiona in bloc, prezicand ca a avut discutii cu liderul sindical caruia i-a transmis sa se "gandeasca bine" la oportunitatea demisiei in bloc a medicilor.