Elvetia, Marea Britanie si Suedia sunt cele mai inovatoare tari din lume, potrivit celui mai recent studiu publicat de Cornell University, INSEAD si World Intellectual Property Organization. Indexul a fost realizat pe 141 de tari si ia in considerare atat capacitatile de inovare, cat si rezultatele cuantificabile, anunta autorii. Romania se afla pe pozitia 54, cu doua locuri mai jos decat acum doi ani si in urma Republicii Moldova (locul 44) si a Bulgariei (39).

Top cele mai inovatoare tari din lumeFoto: www.wipo.int

Cornell University, INSEAD si World Intellectual Property Organization (WIPO) au publicat Indexul Global al Inovatiei 2015. Este vorba despre lista tarilor celor mai inovative, potrivit Techinsider.io. Elvetia, Marea Britanie, Suedia, Olanda si SUA sunt cele mai inovative state din lume, potrivit acestui clasament, iar Romania ocupa locul 54.

Top 15 cele mai inovatoare tari din lume:

1. Elvetia (Numarul 1 si in 2014)

2. Marea Britanie (Numarul 2 si in 2014)

3. Suedia (Numarul 3 si in 2014)

4. Olanda (Numarul 5 in 2014)

5. Statele Unite ale Americii (Numarul 6 in 2014)

6. Finland (Numarul 4 in 2014)

7. Singapore (Numarul 7 si in 2014)

8. Irlanda (Numarul 11 in 2014)

9. Luxemburg (Numarul 9 si in 2014)

10. Danemarca (Numarul 8 in 2014)

11. Hong Kong (China)

12. Germania

13. Islanda

14. Coreea de Sud

15. Noua Zeelanda

Vezi aici clasamentul integral

Baroneasa Neville-Rolfe, ministru pentru Proprietatea Intelectuala in Marea Britanie, a declarat ca, “cu mai putin de 1% din populatia globului, noi producem 16% din cercetarea de top publicata. (…) Guvernul s-a angajat sa faca din Marea Britanie cel mai bun loc din Europa pentru inovatie, idei de noi brevete si pentru a incepe si a dezvolta o afacere”, se arata in comunicatul remis de cele 3 institutii.

Realizatorii indexului precizeaza ca primele 25 de tari din clasament reprezinta economii cu venituri mari si sunt aproape neschimbate fata de editiile anterioare. Exceptie fac Cehia, care a intrat in top 25, si Irlanda - care a urcat in top 10, se arata in comunicat.

Alte surprize vin din partea Chinei (locul 29) si a Malaeziei (32), noteaza autorii studiului, potrivit carora performanta lor este similara celei inregistrate de tarile din top 25 in domenii ca dezvoltarea capitalului uman si finantarea cercetarii si dezvoltarii.

In ceea ce priveste calitatea inovarii, masurata prin performanta universitara, prin impactul articolelor academice si prin dimensiunea internationala a cererilor de brevete, SUA si Marea Britanie sunt in fruntea clasamentului, “in mare parte ca rezultat al universitatilor de clasa mondiala pe care le au”, precizeaza autorii studiului. La acest capitol, cele doua tari sunt urmate indeaproape de Japonia, Germania si Elvetia.

Indexul Global al Inovatiei se afla la a opta editie si analizeaza profilul a 141 de tari, pe baza a 79 de indicatori. Acesti indicatori se refera la institutii, capitalul uman si de cercetare, infrastructura, complexitatea pietei, complexitatea mediului de afaceri, rezultatele cunoasterii si ale tehnologiei, rezultatele creativitatii.

Vezi aici studiul integral - Indexul Global al Inovatiei 2015 - precum si metodologia care a stat la baza realizarii sale

Citeste si: