Tribunalul Bucuresti a decis inchiderea procedurii de insolventa si reintroducerea in circuitul economic a SC Dinamo 1948 SA, societatea care administreaza clubul de fotbal din Liga I, a declarat, joi, pentru Mediafax, administratorul judiciar Catalin Dascal.

Dinamo BucurestiFoto: Fc Dinamo

Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolventa a fost inregistrat in 13 mai 2014, la Tribunalul Bucuresti.

Clubul condus de Ionut Negoita a acoperit in totalitate datoriile istorice la inceputul lunii martie, cu doua luni mai devreme decat prevedea planul de reorganizare aprobat de catre instanta, pentru a putea participa in sezonul 2016-2017 in cupele europene.

In acest sens, la termenul din 25 martie, SC FC Dinamo 1948 SA a solicitat inchiderea procedurii de insolventa si reinsertia societatii in circuitul economic, insa ANAF a contestat planul de reorganizare.

Conform acestui plan, SC Dinamo 1948 SA a avut de achitat 3.486.133 de lei, adica 4,48 la suta din suma aferenta masei credale, care se ridica la momentul intrarii in insolventa la 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro.

Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperarii creantelor au fost cele bugetare si chirografare.

Categoria creditorilor cu creante bugetare (in valoare de 24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de crente) au beneficiat, conform planului de distribuiri, de sume in proportie de 5,93 la suta din totalul grupei, adica 1,45 milioane de lei.

Pentru categoriile creantelor chirografare si creantelor subordonate, de aproximativ 11,5 milioane de euro, nu a fost achitata de catre SC Dinamo 1948 SA nicio suma prin planul de reorganizare. La 1 aprilie, judecatorul sindic a respins solicitarea societatiii de iesire din insolventa, stabilind continuarea procedurii.

Decizia instantei a survenit in urma contestatiei formulate de ANAF la tabelul de creante in cadrul procedurii de reorganizare, care s-a aflat pe rol la Curtea de Apel. ANAF a facut doua contestatii, insa ambele au fost respinse de Curtea de Apel Bucuresti.

Primul club de fotbal din Romania care a intrat in insolventa a fost FC Rapid, instanta admitand deschiderea procedurii de reorganizare la 7 decembrie 2012. Ulterior, alte opt cluburi de Liga I, Gloria Bistrita, Universitatea Cluj, Otelul Galati, FC Vaslui, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploiesti si FC Brasov au intrat in insolventa.

Dintre acestea, in momentul de fata doar trei mai activeaza in primul esalon, Dinamo, CFR Cluj si Petrolul. Gloria Bistrita si FC Vaslui au fost dezafiliate de Federatia Romana de Fotbal, iar Rapid, Universitatea Cluj, Otelul Galati si FC Brasov evolueaza in Liga a doua, mai noteaza Mediafax.