Universitatea de Vest din Timisoara anunta ca isi arata "disponibilitatea de a infiinta cursuri de limba romana si cultura europeana pentru imigrantii distribuiti Romaniei de la nivel comunitar". Capacitatea institutiei de a gestiona o asemenea situatie "a fost deja testata prin faptul ca Universitatea organizeaza de mai mult timp un an pregatitor pentru toti studentii straini care vin in Timisoara si doresc sau au nevoie sa invete limba romana", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Universitatea de Vest din TimisoaraFoto: Agerpres

Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT), sustine ca "integrarea lor sociala si culturala este de maxima importanta. Nu putem continua sa discutam despre ei doar ca numar. Indiferent cati imigranti va primi Romania, capacitatea tarii de a-i integra va fi testata pana la limitele sale. Am lansat aceasta initiativa intrucat avem experienta in materie si constientizam cat de important este ca acesti oameni sa ne invete limba, dar si cultura. Nu putem inchide ochii in speranta ca problema ne va ocoli. Situatia actuala este o provocare si trebuie sa ne-o asumam cu solutii concrete, astfel sa iesim in castig, nu in pierdere".

Citeste mai jos comunicatul integral remis de Universitatea de Vest din Timisoara

Universitatea de Vest din Timisoara este dispusa sa ofere cursuri gratuite de limba romana si cultura europeana imigrantilor primiti de Romania. Marilen Pirtea: 'Integrarea lor sociala si culturala este de maxima importanta'

In contextul in care in momentul de fata se discuta foarte mult despre imigranti ca si numar, Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) considera ca este timpul sa se vorbeasca mai mult despre cum vom reusi sa-i integram in societatea romaneasca si europeana. Astfel, institutia si-a aratat disponibilitatea de a infiinta cursuri de limba romana si cultura europeana pentru imigrantii distribuiti Romaniei de la nivel comunitar.

Capacitatea UVT de a gestiona o asemenea situatie a fost deja testata prin faptul ca Universitatea organizeaza de mai mult timp un an pregatitor pentru toti studentii straini care vin in Timisoara si doresc sau au nevoie sa invete limba romana. Astfel, in fiecare an, aproximativ 150 de studenti straini apeleaza la serviciile UVT pentru sa ne invata limba si cultura. Capacitatea institutiei poate fi dezvoltata pentru a acoperi mai multe persoane si se poate ramifica incat sa atinga si alte segmente specifice.

'Integrarea lor sociala si culturala este de maxima importanta. Nu putem continua sa discutam despre ei doar ca numar. Indiferent cati imigranti va primi Romania, capacitatea tarii de a-i integra va fi testata pana la limitele sale. Am lansat aceasta initiativa intrucat avem experienta in materie si constientizam cat de important este ca acesti oameni sa ne invete limba, dar si cultura. Nu putem inchide ochii in speranta ca problema ne va ocoli. Situatia actuala este o provocare si trebuie sa ne-o asumam cu solutii concrete, astfel sa iesim in castig, nu in pierdere', spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Cursurile gratuite ar urma sa ajute imigrantii in a se adapta mai usor la societatea romaneasca, le-ar facilita accesul la educatie si pot contribui la evitarea unor conflicte de ideologii pe seama diferentelor intre civilizatii foarte diferite.