Comisia Europeana a declansat miercuri 40 de proceduri de infringement impotriva a 19 state membre UE, inclusiv a Romaniei, care au implementat incorect regulile blocului comunitar privind azilul, informeaza Mediafax citand un comunicat al CE.

Comisia Europeana si-a intensificat eforturile in vederea aplicarii depline a legislatiei Uniunii Europene in domeniul imigratiei si azilului. Prin urmare, CE a adoptat miercuri 40 de decizii de infringement impotriva mai multor state membre care nu au implementat deplin legislatia in domeniu.

Comisia a transmis scrisori de notificare formala unui numar de 18 state membre, pentru ca nu au comunicat masurile nationale luate pentru a transpune deplin Directiva revizuita privind procedurile de azil. Cele 18 state sunt: Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania, Suedia, Slovenia.

Aceasta directiva stabileste procedurile pentru acordarea si retragerea protectiei internationale si fixeaza reguli mai clare privind procedura de depunere a cererii de azil.

De asemenea, Comisia a trimis scrisori de notificare formala unui numar de 19 state membre, pentru ca nu au comunicat masurile luate la nivel national pentru a transpune deplin Directiva privind conditiile de receptie, care stabileste standarde minime pentru primirea celor care solicita protectie internationala. Cele 19 state sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, Romania, Suedia, Slovenia.

In plus, CE a transmis avize motivate Bulgariei si Spaniei, pentru ca nu au comunicat masurile luate la nivel national pentru a transpune in legislatie Directiva privind standardele referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cetatenii tarilor terte care solicita protectie internationala.

Comisia transmite de asemenea o a doua scrisoare de notificare formala Greciei, pentru incalcarea anumitor prevederi ale Directivei privind conditiile de receptie si ale Directivei privind procedurile de azil, care vizeaza deficiente grave in sistemul grec de azil.

Pe fondul celui mai mare val de imigranti si solicitanti de azil dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, mai multe state membre au evitat sa-si asume responsabilitatea si nu au respectat regulile Uniunii Europene, precum inregistrarea imigrantilor si procesarea cererilor de azil in primul stat membru in care ajunge un imigrant, comenteaza DPA.

Comisia Europeana, executivul UE, trebuie sa se asigure ca regulile blocului comunitar sunt implementate.

Anuntul de miercuri privind declansarea procedurilor de infringement a intervenit cu cateva ore inainte ca sefii de state si de Guverne din UE sa se intalneasca la Bruxelles, pentru un summit extraordinar pe tema crizei imigratiei, care a pus la incercare unitatea blocului comunitar.