Premierul Victor Ponta nu se bazeaza pe faptul ca presedintele Klaus Iohannis va reusi la Consiliul European sa impuna punctul de vedere al Romaniei in privinta migrantilor. "Ii multumesc domnului vicepremier Oprea pentru ceea ce a putut sa faca la Consiliul JAI. Din pacate, modul in care noi ne-am pozitionat a fost evident minoritar. Poate ca domnul presedinte Iohannis va castia astazi (n.red. miercuri) la Consiliul European si va impune punctul de vedere al Romaniei. Dar cum nu ma bazez pe asta, ma bazez pe faptul ca dupa aceea tot noi va trebui sa facem treaba", a spus Ponta la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

"Si vreau sa dau un mesaj foarte clar ca Guvernul se va pregati pentru a lua toate masurile necesare. Asta inseamna atitudine europeana si echilibrata, nu xenofoba si sovina ca a vecinilor nostri. Eforturile vor fi coordonate ca si pana acum de vicepremierul Oprea, insa toate ministerele trebuie sa puna umarul, pentru ca atunci ca e de treaba, tot la noi se vine. Cand e vorba de declaratii sunt altii, dar noi suntem cu partea de munca", a continuat Ponta.

Reamintim ca Romania a votat marti in JAI impotriva impunerii unor cote de refugiati, insa au fost prea putine tari care sa sustina acest punct de vedere. Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria au votat impotriva, Finlanda s-a abtinut iar Polonia, care initial s-a opus planului, a votat pentru. Astfel, planul UE privind relocarea migrantilor a fost aprobat marti, in cadrul reuniunii extraordinare JAI pe tema migratiei care s-a desfasurat la Bruxelles. Decizia a fost luata "cu o larga majoritate", dupa cum a informat presedintia luxemburgheza a UE, in pofida opozitiei vehemente a mai multor tari estice, provocand o scindare in sanul Uniunii Europene. Romaniei i-au fost alocati 2.475 de refugiati - 585 din Italia si 1.890 din Grecia. Astfel, Romania ar urma sa primeasca in total 4.837 de refugiati.