​Agentul Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu, a declarat, marti, ca, daca Ministerul Afacerilor Interne ii va cere, poate analiza posibilitatea ca Bucurestiul sa conteste la Curtea de la Luxemburg noile cote de distribuire a refugiatilor in statele membre.

Razvan Horatiu RaduFoto: MAE

"La nivelul agentului CJUE nu s-a facut inca o analiza in acest sens, insa, conform procedurii interne, daca ministerul de linie, in speta MAI, ne solicita, putem si noi analiza acest aspect. Tot conform procedurii interne o asemenea decizie se ia in guvern", a declarat, pentru HotNews, Razvan Horatiu Radu, subsecretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

Cehia va contesta la Curtea Europeana de Justitie decizia Uniunii Europene de distribuire a imigrantilor pe baza unor cote obligatorii, a anuntat Presedintia luxemburgheza a Consiliului UE.

"Niciun stat membru UE nu poate refuza o decizie aprobata cu majoritate. Insa au dreptul sa o conteste, iar Cehia intentioneaza sa se adreseze Curtii Europene de Justitie", a declarat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez pentru migratie si azil, potrivit Mediafax.

Frans Timmermans, vicepresedinte al Comisiei Europene, a declarat ca tarile care se opun cotelor obligatorii trebuie sa accepte rezultatul votului din Consiliul JAI.

"Stiu ca unele state membre nu au fost in favoarea propunerii, dar acele tari au anuntat ca vor accepta votul", a spus Timmermans. "Noi ne vom asigura ca deciziile sunt implementate", a explicat Timmermans.

Si pemierul slovac, Robert Fico, a sustinut ca guvernul sau sa nu va aplica noile cote de refugiati.

"Cat timp sunt premier, cote obligatorii nu vor fi implementate pe teritoriul Slovaciei", a declarat Fico in fata comisiei parlamentare pentru afaceri europene, citat de Reuters.

Ministrii de interne din cele 28 de state membre ale UE au adoptat marti, "cu o larga majoritate" repartizarea in Europa a 120.000 de refugiati, in pofida opozitiei mai multor tari din Est fata de cotele propuse de Bruxelles, a informat presedintia luxemburgheza a UE, potrivit AFP.

"Decizia privind relocarea a 120.000 de persoane (a fost) adoptata de o larga majoritate a statelor membre", a anuntat presedintia luxemburgheza a UE pe Twitter.

Reprezentantii in Consiliul JAI din Romania, Ungaria, Slovacia si Cehia au fost singurii care au votat importiva cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeana. Finlanda s-a abtinut.