Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iasi au retinut trei persoane - Adrian Voica, Mihail Manic si Tudor Sirbu - sub acuzatia ca fac parte dintr-o grupare care a introdus ilegal in Romania din Republica Moldova sase migranti de origine araba si iraniana.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, citat de Agerpres, incepand cu luna septembrie, Chirila Marian Plugaru, persoana condamnata definitiv la 12 ani pentru comiterea de infractiuni din sfera criminalitatii organizate si care se sustrage executarii pedepsei, a initiat si constituit o grupare infractionala organizata in scopul comiterii infractiunii de trafic de migranti pentru a obtine importante beneficii materiale.

La aceasta grupare au aderat atat cetateni moldoveni, cat si romani, care aveau rolul de a prelua imigrantii intrati in Romania de pe teritoriul Republicii Moldova si de a-i transporta pana la frontiera de vest, primind in schimb sume cuprinse intre 1.000 si 4.000 euro pentru fiecare persoana transportata.

In a doua jumatate a lunii septembrie 2015, membrii gruparii au identificat pe teritoriul Republicii Moldova 6 migranti, doi adulti si trei copii de origine araba si un adult de origine iraniana, pe care i-au racolat prin promisiunea trecerii frontierei de stat in Romania si transportarii ulterioare in vestul Europei.

Luni, politistii din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi au monitorizat membrii gruparii in timp ce transportau cei sase migranti, de la frontiera cu Republica Moldova pana in municipiul Iasi, unde au actionat pentru prinderea in flagrant a acestora.

Cu aceasta ocazie, asupra traficantilor si in autoturisme au fost gasite si ridicate 14 telefoane mobile, diferite inscrisuri, precum si diverse sume de bani (9.550 euro, 1.450 dolari SUA, 310 lei si 5.000 lei R. Moldova).

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.