UPDATE Activitatile derulate la frontiera cu Serbia sunt masuri cu caracter preventiv si sunt desfasurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne, informeaza un comunicat al ministerului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat importanta desfasurarii acestei aplicatii de la frontiera cu Serbia in conditiile in care toate statele din vecinatate au luat masuri suplimentare de intarire a securitatii la frontiera.

"Chiar daca Romania nu se confrunta cu o presiune migrationista, aceste actiuni sunt necesare pentru testarea capacitatilor noastre de reactie la dinamica din regiune", a sustinut viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Printre activitatile desfasurate in cadrul acestui exercitiu de testare a capacitatilor operationale este inclusa si organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o forma de protectie in Romania.

O astfel de tabara este amplasata in apropierea localitatii Lunga, iar o alta urmeaza sa fie amplasata in zona Stamora Moravita.

In aceste tabere sunt verificate resursele si capabilitatile necesare desfasurarii activitatilor specifice la frontiera, respectiv trierea, inregistrarea, amprentarea si identificarea cetatenilor straini, precum si a procedurilor care se aplica in astfel de situatii.

Sub coordonarea viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, duminica. la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc analiza mediului de securitate din regiune, raportat la fluxul migrationist si evaluarea de etapa a exercitiului care a inceput sambata, la frontiera cu Serbia.

Prefectul de Timis, Eugen Dogariu, a declarat, duminica, pentru Agerpres, ca in zona localitatii timisene Lunga are loc un exercitiu de verificare a capacitatii operationale de raspuns al autoritatilor romane la situatia inregistrata in statele din vecinatate, in contexul crizei imigrantilor.

Zeci de corturi militare, dar si toalete portabile au fost instalate incepand de sambata in apropierea granitei, iar sute de oameni, de la jandarmi si reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta pana la echipe STS contribuie la incropirea taberei, scriepressalert.ro.

Camioanele cu echipamente continua sa soseasca, mai noteaza sursa citata.

Lunga este situata pe granita Romaniei cu Serbia, tara tranzitata de mare parte din migrantii ce merg spre vestul Europei.

'Este un exercitiu pe care-l desfasoara Mistnierul Afacerilor Interne pentru testarea acestei capacitati', a afirmat prefectul Eugen Dogariu.

Ministerul de Interne a anuntat sambata ca desfasoara un exercitiu in judetul Timis, dispus de Gabriel Oprea in contextul crizei migrantilor, ce a creat probleme in mai multe tari din jur, in special la punctele de granita.

"In judetul Timis se desfasoara un exercitiu de testare a capacitatii operationale de raspuns al autoritatilor romane, raportat la situatia inregistrata in statele din vecinatatea Romaniei, din punct de vedere al dinamicii fluxurilor migratorii", a transmis MAI.

Exercitiul reprezinta o continuare a masurilor preventive si pro-active luate la nivelul institutiilor cu atributii din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, arata sursa citata.

In aplicarea deciziilor luate de catre Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta condus de vicepremierul Gabriel Oprea, in ultimele saptamani, autoritatile romane au intensificat masurile de siguranta la frontiera Romaniei cu Serbia, prin dislocarea unor forte si mijloace logistice suplimentare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.