Cel mai mare exercitiu militar organizat dupa anul 1990, in care au fost implicate toate structurile de securitate nationala, s-a incheiat vineri, in Poligonul Cincu din judetul Brasov, in prezenta ministrului Apararii Nationale, Mircea Dusa, si a altor oficiali din conducerea armatei romane, informeaza Agerpres.

Exercitiul Histria 2015Foto: MApN

'In perioada 7-18 septembrie am organizat cel mai mare exercitiu din acest an. Asa dupa cum stiti am organizat multe exercitii in acest an, unele impreuna cu militarii din NATO si cu militarii din UE si in principal cu partenerul nostru strategic, militarii din SUA. Exercitiul Histria 2015 din care face parte si exercitiul Somes 2015, desfasurat vineri la Cincu, este cel mai mare la care au participat un numar de 7000 de militari, peste 800 de mijloace terestre de lupta, in noua poligoane din toata tara. La acest exercitiu au participat toate categoriile de forte, terestre, aeriene si navale. Sigur ca are si un specific aparte acest exercitiu avand in vedere ca dupa 1990 nu a mai fost organizat un exercitiu la nivel national in care sa implicam toate structurile de securitate nationala si nu numai. Totodata, la acest exercitiu au participat in timpul celor doua saptamani peste 12 ministere, incepand cu ministerele cu atributii in apararea nationala continuand cu ministerele economice: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Invatamantului, Ministrul Agriculturii, practic toate ministerele trebuie sa asigure capabilitatile de aparare a tarii intr-o situatie de criza', a declarat dupa incheierea exercitiului, ministrul Apararii Nationale Mircea Dusa.

El a adaugat ca exercitiul are un specific aparte pentru ca a fost coordonat pentru prima data de la Centrul National Militar de Comanda. Scopul acestui demers a fost asigurarea unei comenzi unice si coordonarea tuturor misiunilor fictive care au fost create de Statul Major General, astfel incat ele sa fie foarte eficiente si sa duca practic la ridicarea nivelului de pregatire a militarilor armatei romane si la testarea capacitatii operationale a acestora.

'De fiecare data, militarii nostri sunt foarte bine pregatiti si reusesc sa faca fata acestor misiuni, lucru care s-a vazut si astazi in exercitiul efectuat. De altfel, faptul ca peste 40.000 de militari au fost rotiti in teatrele de operatii se vede in exercitiile de pregatire pe care le organizam. Sigur ca si efortul financiar a fost unul mare, dar am reusit in acest an sa organizam exercitiile datorita bugetului de care am dispus nu numai in acest an ci si anul trecut, atat pentru mentenanta si intretinerea tehnicii militare cat si pentru exercitii', a afirmat Mircea Dusa.

Pentru exercitiul Histria 2015 cheltuielile s-au ridicat la 1,5 milioane de lei, a adaugat ministrul Apararii.

Toate exercitiile desfasurate pana acum in poligoanele din toata tara au fost filmate si monitorizate iar in perioada urmatoare prin analizele care se vor face la nivelul Statului Major General dar si la nivelul ministerelor implicate, vor exista o serie de concluzii care sa permita in viitor organizarea mai eficienta, cooperarea institutionala dintre structurile implicate. In cadrul acestor exercitii s-au creat scenarii fictive astfel incat militarii romani sa poata indeplini misiuni in orice situatie.