Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru efectuarea de verificari in legatura cu modul de aplicare a dispozitiilor privind eliberarea conditionata a detinutilor care au scris carti, precum si sesizarea Ministerului Justitiei pentru modificari legislative, potrivit Agerpres.

'Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat: sesizarea Ministerului Justitiei cu propunerea de a include in Regulamentul de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal aspectele retinute in concluziile punctului de vedere al DLDC, cu observatiile Comisiei; sesizarea Inspectiei Judiciare pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozitiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de catre judecatorii de supraveghere a privarii de libertate si instantele de judecata, eventualele probleme intampinate, precum si pentru identificarea masurilor care se impun a fi adoptate', se arata in solutia CSM.

Consiliul si-a insusit marti punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios cu privire la propunerea de modificare a art. 96 din Legea 254/2013 si observatiile formulate de Comisia nr. 1 a CSM, referitoare la verificarea cunostintelor de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situatia in care aceasta urmeaza sa-si tehnoredacteze personal lucrarea cu caracter stiintific; declaratia persoanei private de libertate in sensul ca este autorul lucrarii cu caracter stiintific; declaratia privind faptul ca editorul este persoana juridica romana sau straina, dar cu practica in publicarea de lucrari stiintifice, legal constituita, avand prevazut in obiectul de activitate editarea de lucrari stiintifice.

De asemenea, CSM a decis si efectuarea unui studiu de drept comparat de catre Directia afaceri europene, relatii internationale si programe in ceea ce priveste existenta in legislatiile altor state a posibilitatii de liberare conditionata in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate.

Persoanele aflate in detentie au scris 157 de carti de la inceputul anului 2014 si pana in iunie 2015, in vederea reducerii pedepsei si eliberarii conditionate, potrivit unor informatii transmise de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Numarul cartilor scrise in penitenciare a crescut fata de anii anteriori, conform statisticilor ANP, care arata ca in anii 2012 si 2013 au fost redactate 97 de lucrari de catre persoane private de libertate.

Conform Legii privind executarea pedepselor, art. 96, lit.f, 'in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica publicata sau inventie si inovatie brevetate'.

Dupa ce in presa s-a semnalat ca anumite lucrari scrise in penitenciar ar fi plagiate, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, anunta recent ca exista mai multe propuneri de modificare a Legii privind executarea pedepselor. Scopul acestor schimbari legislative este, adauga el, de a aduce clarificari referitoare la ce inseamna caracterul stiintific al unor astfel de carti.

'Caracterul stiintific nu este usor de stabilit. Exista o disputa inclusiv in mediul universitar pe ce inseamna stiintific in aceasta materie. Exista in analiza mai multe propuneri in momentul de fata atat la Ministerul Justitiei, la ANP, cat si la Consiliul Superior al Magistraturii. (...) Cadrul legal in vigoare este din 2006 si in mod cert este nevoie de aducerea lui in actualitate', arata Cazanciuc.

Unele acuzatii faceau referire la omul de afaceri Gheorghe Copos, condamnat in dosarul 'Transferuri in fotbal', intre timp eliberat conditionat.

In timpul detentiei, Copos a publicat patru carti la Editura Niculescu - 'Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI', 'Tasnadul medieval', 'Franciza vs management in industria hoteliera' si 'Turismul, vector de interculturalitate' - si o carte la Editura Meteor Press - 'Turismul european durabil si provocarile lui'.

Au mai scris sau scriu lucrari in penitenciar Mihai Stoica, Gheorghe Popescu, Sorin Ovidiu Vintu, Miron Mitrea (aflati inca in detentie), precum si Adrian Nastase si George Becali, eliberati conditionat.

De asemenea, DNA a anuntat ca a transmis o nota Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei in care cerea acestor institutii sa aprecieze asupra oportunitatii initierii unor modificari legislative in materie.

DNA isi motiva demersul de modificare a legii prin faptul ca pentru realizarea unor astfel de lucrari este nevoie de consultarea unor materiale de referinta - enciclopedii, lexicoane, glosare, vocabulare, dictionare - 'care nu pot fi in mod rezonabil accesate in penitenciar'. In nota adresata CSM se facea trimitere la situatia din alte tari europene, unde o astfel de reducere a pedepsei datorata scrierii de lucrari stiintifice nu este reglementata.

Si Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a reactionat in aceasta privinta. Reprezentantii acesteia au sustinut ca au constatat, in urma informatiilor primite de la Administratia Penitenciarelor, existenta unei 'imperfectiuni majore' a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei detinutilor care realizeaza si publica lucrari stiintifice in regim de detentie.