UPDATE/SURSE Ilie Sarbu nu indeplineste conditiile de numire la Curtea de Conturi/ Parlamentul l-a numit consilier si vicepresedinte al Autoritatii de Audit cu incalcarea legii

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 16 septembrie 2015, 15:42 Actualitate | Esenţial


Ilie Sarbu, in mijlocul parlamentarilor de la toate partidele
Foto: AGERPRES
Numirea senatorului PSD, Ilie Sarbu, in functia de consilier la Curtea de Conturi s-a facut cu nerespectarea conditiilor legale, au declarat specialisti in drept consultati de HotNews.ro. Potrivit acestora, Sarbu nu indeplineste conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite, economice sau juridice. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Sarbu a absolvit in 1998 Universitatea Craiova, licenta Stiinte economice, specialitatea management, insa nu acumulat experienta ceruta de lege in aceasta specializare. Din 2000 incoace, Sarbu a ocupat exclusiv functii politice: ministru in cabinetul Nastase, senator.

 • UPDATE (20:40) Prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul Vass, pentru HotNews.ro: "Lucram in prezent cu juristii pentru a face o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la cele doua numiri aprobate azi in Plenul Parlamentului. (n.a Ilie Sarbu la Curtea de Conturi si Gabriela Boca la ASF). In ambele cazuri, lipsa experientei necesare este argumentul pe care il vom folosi. Sesizarea Curtii Constitutionale trebuie facuta in termen de 48 de ore de la votul din Plen.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, numirea lui Ilie Sarbu in functia de consilier de conturi si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul Curtii de Conturi pentru un mandat de 9 ani. Potrivit legii de functionare a Curtii de Conturi  (94/1992 republiata in Monitorul Oficial nr 238 din 3.04.2014), viitorii consilieri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
 • Art. 47, alineatul 2. "Pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice sau juridice, vechime de minimun zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica"
 • Art. 49, alineatul 1. "Membrii Curtii de Conturi sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe toata durata acestuia. Acestia sunt demnitari de stat si sunt supusi incompatibilitatilor prevazute de lege pentru judecatori."
Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Senatului, Ilie Sarbu a absolvit Institutul Teologic din Sibiu in 1975 si diverse cursuri de marketing/management, unul inainte de 89, altul in 90 si un curs de finante banci in 1994, in Germania. Acestea nu pot fi considerate in studii superioare in economie, nici experienta ceruta de lege, si anume "vechime de minimum zece ani in specialitatea studiilor absolvite". In ce priveste "pregatirea profesionala temeinca", aceasta este o expresie suficient de vaga pentru a putea judeca daca Sarbu indeplineste aceasta conditie sau nu, insa nu aceasta este problema.

"Ilie Sarbu nu indeplineste conditia de vechime, Parlamentul l-a numit ilegal", au declarat specialisti in drept consultati de HotNews.ro. Potrivit acestora, conditia de vechime de minim zece ani in specialitatea studiilor absolvite ar fi presupus ca Ilie Sarbu sa activeze in domeniul economic, or acesta a ocupat functia de ministru si functii politice dupa 2000 pana in prezent.

Hotararea de numire a lui Ilie Sarbu, adoptata cu 290 de voturi "pentru" si 108 "impotriva", poate fi atacata la Curtea Constitutionala. De notat ca opozitia nu a ridicat obiectii de natura legala, dar au anuntat dupa validarea in comsii ca daca va fi votat de plen vor face contestatie la Curtea Constitutionala. Opozitia a invocat dosarul lui Sarbu la DNA, dar nu acesta reprezinta impedimentul legal. Dupa votul din plen, copresedinta PNL, Alina Gorghiu, a criticat numirea, dar n-a pomenit nimic de contestatie la Curte.

N-ar fi prima data cand Curtea se pronunta pe neindeplinirea conditiilor de numire in diferite functii.

Prin decizia 251 din aprilie 2014, Curtea Constitutionala a admis o contestatie impotriva numirii lui Victor Ciorbea in functia de membru neexecutiv al Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară. Acestia trebuie sa abia o exerienta profesionala in domeniul financiar al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de de minim 9 ani de la data absolvirii studiilor de lunga durata, or Ciorbea nu avea aceasta experienta.

Prin decizia 389 din iulie 2014, Curtea Constitutionala a admis o alta contestatie impotriva numirii lui Marian Sarbu in functia de prim-vicepresedinte, tot din cauza ca nu indeplinea conditia de 9 ani vechime.

Pe de alta parte, Ilie Sarbu este cercetat penal in dosarl retrocedarilor, cauza sa fiind disjunsa din dosarul in care a fost trimis in judecata Viorel Hrebenciuc. Cercetarile nu au fost inca finalizate. Legea nu prevede insa vreo interdictie in aceasta privinta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13895 vizualizari

 • +35 (37 voturi)    
  ..Proasta lege... (Miercuri, 16 septembrie 2015, 15:50)

  valy_74 [utilizator]

  Trebuie schimbata. Nu se mai poata asa! Mai simplu e cu doctoratele...
  • +32 (34 voturi)    
   Sarbu se "retrage" (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:39)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui valy_74

   la Curtea de Conturi. Probabil confunda o instituie a statului cu azilul de batrani. De ce nu se retrage la pensie asa cum multi romani de varsta lui o fac? Sau pensia este doar pentru noi oamenii de rand adica pentru prosti? Asta e mentalitatea pesedista. Smecherii corupti si prostii adica oamenii simpli care n-au furat nimic de la nimeni. Sila psd si sarbu.
   • +14 (16 voturi)    
    de ce? (Miercuri, 16 septembrie 2015, 17:28)

    DanielIonescu2 [anonim] i-a raspuns lui andreitr

    pentru ca indemnizatia minima este 20.000 lei, iar pensia de la curtea de conturi este cat indemnizatia!
    • +12 (14 voturi)    
     serios?? (Miercuri, 16 septembrie 2015, 18:06)

     adyQ [utilizator] i-a raspuns lui DanielIonescu2

     voi chiar credeti ca face asta pt bani? aia 20000 nu ii ajung nici bani de buzunar o saptamana.
     Serios acuma dupa atata timp in politica grea voi credeti ca el se gandeste la maruntis? de acolo poate sa influenteze comisii si tot felul de decizii care se iau si poate sa isi ajute mafia care o are in spate
     • +9 (11 voturi)    
      Foarte adevarat, (Miercuri, 16 septembrie 2015, 22:38)

      mercedes [utilizator] i-a raspuns lui adyQ

      nu pentru bani vrea acolo. Curtea de conturi poate amana verificarea tuturor cheltuielilor si risipelor facute de Ponta in ultimii trei ani. Au nevoie de o frana care sa-i permita ginerului sa se relanseze in politica imaculat. Vacaroiu scoate neregulile, functie de comanda politica, dupa muuuulti ani.
  • +12 (14 voturi)    
   vechimea infractionala e indeplinita (Miercuri, 16 septembrie 2015, 17:35)

   dax [anonim] i-a raspuns lui valy_74

   hahaha, problemele cu "vechimea" sunt cele mai mici pentru vanatorul raspopit.
   Prima problema e ca o persoana cercetata penal nu poate fi numita la Curtea de Conturi. Dar asta e doar legea, cui sa ii pese de ea...
   Legea 94/1992 art.54. Cum naiba opozitia nu a ridicat obiectii de natura legala cand Raspopitul este cercetat penal si dosarul este in curs de finalizare si trimitere in instanta. Ce fac, ill dau afara peste cateva saptamani sau luni cand procurorul termina rechizitoriul si il trimite in judecata? Poliicieni penibili
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 15:54)

    ParvuConstantin [anonim] i-a raspuns lui dax

    Asta-i ROMANIA!!!!!!!!!!.......
 • +22 (24 voturi)    
  Nu-i nimic (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:24)

  Nica Vodcaroiu [anonim]

  Da ginerica o OUG si modifica legea in sensul in care cei pe care ii cheama Ilie Sarbu nu mai au nevoie de experienta.Daca se supara mai da una de reorganizare a Curtii de Conturi.
 • +23 (25 voturi)    
  Curtea de conturi. (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:25)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Cu legea pre lege calcand! Aleluia! E uimitor ce a ajuns Senatul Romaniei!
 • +22 (24 voturi)    
  Indreptati legea! (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:26)

  sile [anonim]

  Daca esti ruda cu Ponta, deja indeplinesti conditiile pentru a fi numit in orice functie in Romania.
  • +8 (12 voturi)    
   nu indreapta nimic, ei citesc astfel (Miercuri, 16 septembrie 2015, 17:06)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui sile

   paragraful:
   " studii superioare economice sau JURIDICE, VECHIME de minimun zece ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica"

   Intre cuvintele juridice si vechime apare o virgula care poate fi interpretata ca si " sau " .

   Urmeaza in parlament dizertatii asupra importantei virgulei: unde , cind, in ce conditii si ce inseamna .

   smecherii juridice de stinga
   • +2 (4 voturi)    
    niciodata virgula nu inseamna sau (Miercuri, 16 septembrie 2015, 23:43)

    DanielIonescu2 [anonim] i-a raspuns lui linarel

    este o insiruire logica, nu permite "sau"
 • +15 (17 voturi)    
  contestatia (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:27)

  nahir [utilizator]

  trebuie a fi depusa neaparat de opozantii politici din adunatura de hoti numita parlament?
  sau este suficient sa fie un cetatean simplu dar care are pregatire juridica, sa zicem? ar fi buni juristii consultati de hotnews?
  sau, sa zicem, chiar hotnews sa depuna contestatie. ce ziceti? ca doar voi ati facut descoperirea.
  • 0 (2 voturi)    
   Societatea Academica Sorin IOnita sau altii (Miercuri, 16 septembrie 2015, 21:41)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   nu pot sa introduca o actiune? N-au calitate procesuala? Gheorgheoaica face blat cu POnta ca sa se-ncalce legea? Domnilor, care cunoasteti parlamentari, chiar si fosti, dati-le un semn, ca asa ceva e inacceptabil. Sa se scoale de pe fund, ca produce anxietate (excesul de sezut)!
 • +18 (20 voturi)    
  Sunt doua solutii (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:35)

  Martinezu [utilizator]

  1, simpla, se schimba legea.
  2, si mai simplu , ii doare in cur..tea de conturi de lege si cit timp sunt la putere nu se va intimpla nimic.
 • +19 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 16 septembrie 2015, 16:50)

  [anonim]

 • +12 (14 voturi)    
  Pedesenistan, patria lui Phonta (Miercuri, 16 septembrie 2015, 17:14)

  Fu Leng [utilizator]

  Te ia cu fiori cum 5 milioane de asistati si votaci din sistem tin in viata sistemul ala mafiot de rit medieval.
 • +9 (11 voturi)    
  Așa că, (Miercuri, 16 septembrie 2015, 17:33)

  grimis [anonim]

  Stima noastră și mândria CCR-ul România....
  • 0 (2 voturi)    
   Un moment, acolo e si Muona (Miercuri, 16 septembrie 2015, 21:42)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui grimis

   care a ajuns acolo nu intamplator.
 • +8 (10 voturi)    
  Ce conteaza? (Miercuri, 16 septembrie 2015, 17:33)

  serban [anonim]

  Cat timp in fiecare an sume imense , de ordinul miliardelor de euro sunt evidentiate de controalele Curtea de Conturi ca prejudicii aduse de catre administratorii averii publice si nu se finalizeaza mai nimic nu conteaza cat de competenti sau nu sunt cei de acolo. Lasand gluma la o parte cred ca indiferent de competenta sefilor pusi politic cei care fac controalele sunt oameni competenti dar.....
 • +8 (10 voturi)    
  cosa nostra de romania = parlament (Miercuri, 16 septembrie 2015, 18:20)

  yellowdog [utilizator]

  ...
  • +3 (5 voturi)    
   corect (Miercuri, 16 septembrie 2015, 22:08)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui yellowdog

   favoritul doamnei vass paul andreeea...mitroi a fost numit la FGA, oficina ASF, unde madam boca e contestata...ce spune dansa acum e gargara....cosa nostra = USLam=penele+P$D=LOVE Mujicia !!! TRADATOARE DE TZARA, ACEASTA USELE !!!! CU ACTORII EI
 • +1 (3 voturi)    
  cica parlamentul vrea sa se recredibilizeze !! (Miercuri, 16 septembrie 2015, 19:34)

  deval [utilizator]

  Poate prin lege ! Nenorocitii, repetentii, infractorii de acolo accepta phta ce-a pohtit sarbu care crede ca DNA(sustinut de noi) nu-l poate lua si de acolo ! Au calcat in picioare principiile profesiei , pe cele morale si chiar incompatibilitati ! Pe langa ca are varsta de pensionare, ca are nepoti de ce nu s-a "retras"la culte, la agricultura ca si consilier ?!
  De aici eu mai inteleg ca disputa ponta-dragnea este falsa ! Ca de fapt se spijina reciproc ! Curtea de conturi are si ea o mare responsabilitate in acoperirea praduirii banului public si adaugand inca un psd-ist /infractor coruptia fara frontiere se va desfasura si mai in voie in viitor !!
 • +1 (3 voturi)    
  Pai (Miercuri, 16 septembrie 2015, 21:13)

  MoemBius [utilizator]

  Sa i pregateasca baietii un loc la ....scuteala
  si lui si alora care l-au numit
  La scuteala fo 10 ani asa


  La Multi ..... ani Ilie!
  Sa traiesti ......... ca ..... morcovu
  ca s-a umplut tzarisoara de de ai ca tine sintem satui
  si mai nou aia care s-au plictistit sa va vada live mai noi cica le luati 800 de lei pe an daca sint plecati din RO
  Numai si numai ca sa faceti voi acolo ce vreti voi!
  Va salut domnu Ilie ....... si mi e si scarba!
 • +3 (5 voturi)    
  Se poarta de 25 de ani !! (Miercuri, 16 septembrie 2015, 21:14)

  Viorica [anonim]

  De asta progresam cu viteza melcului, din pacate ...
  Tot ilegal a fost numit la Institutul Cantacuzino actualul director general, pe prietenie si incalcarea legii !! Omul nu are pregatire in domeniu, nici un fel de experienta in managementul cercetarii, si nici macar nu indeplinea conditiile minimale de participare la un concurs (fara doctorat, minim conferentiar universitar sau CS II), asa cum prevede legea pentru institutele nationale.. Totusi, ministrul educatiei, d-l Mare Lichea Cimpeanu, i-a facut cadou un institut unic de cercetare medicala pentru muls..., crezand ca legile sunt bune doar cand nu avem interese personale sau de camarila !! Dupa un an de proteste in strada si lacrimi de crocodil la televizor si radio !! Ca da bine pentru prostime, nu ?? Cand vor fi trasi la raspundere penala toti acesti derbedei ??
  De asta ne indereptam rapid spre faliment, ca stat si vor veni refugiati sirieni si afgani care sa dea lectii in cativa ani...
  RUSINE, ASTA NU ESTE STAT DE DREPT !!!
 • +2 (4 voturi)    
  se cheama... (Joi, 17 septembrie 2015, 0:24)

  AnderT [utilizator]

  smen, asa se cheama japca pe care o fac aceste gulere albe, in jargou bineintels. Dar de fapt de unde vin acesti infecti? eu unul cred ca vin de pe ghena societatii, dar nu inteleg de ce sunt atat de bine sprijiniti... sa fie o manarie generala din care toate partidele au de castigat?
  Cred ca aberez, ei sunt victime doar descoperiti si cinstiti nedescoperiti.

  Noi suntem postii, ca asistam la acest trist si distrugator spectacol al vietilor noastre !!!
 • +1 (3 voturi)    
  ilegal... (Joi, 17 septembrie 2015, 8:00)

  lili [anonim]

  Cand parlamentarii astia TREBUIE sa fie primii care sa respecte LEGILE tarii, LEGI facute de ei!
  Cand colo, ei sunt primii care le incalca, ei sunt cei care fura fara grija, in opinia lor LEGILE tarii asteia sunt pentru catei, NU pentru dulai!
  Bataie de joc, asa arata clasa politica romaneasca, toata, fara exceptie!
  Sila!
 • +2 (4 voturi)    
  Aschia(ginerica) nu sare departe de copac (Sarbu) (Joi, 17 septembrie 2015, 8:20)

  hotnewsfil [utilizator]

  Tata-socru ca si ginerica : doi nesatui, dand cu ratul pentru avantaje nemeritate.
  Ginerica, mincinos, bascalios, mistocar de la coltul blocului, informa presa : eu a trebuit sa platesc datoriile care FMI, facute de Basescu si de Boc, de-acum tara nu va mai avea datorii la FMI si eu nu voi mai face imprumuturi., nu voi indatora viitoarele generatii.
 • 0 (0 voturi)    
  FRATILOR !!!!! (Joi, 17 septembrie 2015, 12:33)

  natbl73 [utilizator]

  Asta e mai tinar ca mine cu 1 (un) an !!!!!
  Da, am absolvit in '97 Politehnica, 5 ani "la zi"

  Ma primeste la CC? Am vechime, 16 ani in fabrica....
  • 0 (0 voturi)    
   Sigur (Joi, 17 septembrie 2015, 14:11)

   grimis [anonim] i-a raspuns lui natbl73

   Îhîîî ! te...
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 septembrie 2015, 14:10)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by