Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca miercuri trei cetateni romani minori si mama acestora, cetatean sirian, au fost evacuati, la cerere, din Siria si repatriati pe cale aeriana din Liban, cu sprijinul misiunilor diplomatice romane la Damasc si Beirut si al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM).

Cele patru persoane au parasit in conditii de siguranta Siria pe cale terestra catre Liban la data de 15 septembrie 2015. Misiunea diplomatica de la Damasc a eliberat documentele de calatorie necesare repatrierii celor trei cetateni romani, iar Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), filiala Damasc, a asigurat transportul grupului la Beirut cu autoturismele din dotarea organizatiei, se arata intr-un comunicat MAE.

De asemenea, grupul a fost asistat de catre Ambasada Romaniei la Beirut si Organizatia Internationala pentru Migratie pentru indeplinirea formalitatilor de imbarcare la aeronava, in vederea repatrierii.

Misiunea diplomatica a Romaniei in Siria este in permanent contact cu cetatenii romani din zonele de conflict, acordandu-le sprijinul necesar, pentru facilitarea comunicatiilor, sprijin logistic si de aprovizionare, in functie de situatia specifica in care se gasesc acestia. De asemenea, misiunea elibereaza documente de calatorie si asigura serviciile consulare necesare, dupa caz, transmite MAE.

Masurile fac parte din demersurile constante de sprijin consular acordat de MAE, prin Ambasadele Romaniei la Damasc si Beirut, cetatenilor romani aflati in situatii deosebite, in statele cu risc major de securitate, explica sursa citata.

MAE precizeaza ca, in cooperare cu Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), filiala Damasc, a intervenit in mod direct pe linia asigurarii asistentei si protectiei consulare, facilitand pana in prezent evacuarea si repatrierea din Siria a unui numar de 692 de cetateni romani si membri de familie.

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarile ferme adresate cetatenilor romani aflati in zonele de conflict, sa contacteze misiunile Romaniei din teritoriu pentru a-si inregistra prezenta in regiune, astfel incat sa poata beneficia de asistenta si protectie consulara.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea informatiilor furnizate atat prin intermediul aplicatiei "Calatoreste in siguranta" (ce poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone), cat si al serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".