Un barbat din judetul Botosani care a stat 400 de zile in inchisoare, desi pedeapsa fusese prescrisa, va fi despagubit cu 40.000 de euro daune morale si 26.000 de euro daune materiale, potrivit unei sentinte a Tribunalului Botosani, transmite Agerpres.

Barbatul a fost condamnat in 2003 de Judecatoria Dorohoi la trei ani inchisoare pentru furt, iar sentinta a fost mentinuta in 2004 de Curtea de Apel Suceava. In momentul executarii pedepsei, barbatul nu a fost gasit la domiciliu, fiind dat in urmarire internationala.

In 2013, desi pedeapsa s-a prescris, barbatul a fost identificat, iar in baza mandatului international, care nu a fost invalidat, a fost incarcerat, stand in spatele gratiilor 400 de zile.

Cand a iesit din inchisoare, barbatul a dat in judecata Statul roman pentru eroarea judiciara, obtinand castig de cauza in prima instanta.

Tribunalul Botosani i-a admis in parte actiunea si a obligat Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, sa-i plateasca acestuia suma de 66.000 euro cu titlu de despagubiri, din care suma de 26.000 euro reprezinta daune materiale, iar suma de 40.000 euro reprezinta daune morale.

Totodata, Statul va trebui sa-i plateasca acestuia si suma de 6.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. Sentinta a fost atacata insa cu apel, dosarul ajungand pe masa magistratilor de la Curtea de Apel Suceava.