Mariana Alexandru, fost procuror DNA pensionat subit anul trecut la doar 56 de ani in imprejurari care nu au fost inca explicate public, ii va ajuta pe procurorii anticoruptie moldoveni intr-un program al Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, anunta site-ul Agora.md. Mariana Alexandru a lucrat in dosare grele, precum Adrian Nastase - Zambaccian, Gala Bute (pe care nu l-a mai dus la final din cauza ca si-a cerut pensionarea), Catalin Voicu, Monica Iacob Ridzi.

Mariana Alexandru va functiona la Chisinau ca expert care va consilia Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova, scrie si Gandul.

Mariana Alexandru a beneficiat de susţinerea publică a Ambasadei SUA într-un scandal din octombrie 2013, cand ministrul Justiţiei a vrut sa o schimbe de la sefia uneia dintre directiile din DNA.

Seful Parlamentului moldovean, Andrian Candu (membru al PDM, partid controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc), declara pe 10 septembrie ca viitorul expert "va revizui chiar si dosarele care sunt in investigatie la CNA".

Reamintim ca politicienii moldoveni sub o mare presiune populara pentru a demara lupta-anticoruptie. In ultimele doua week-end-uri au avut loc la Chisinau manifestatii-mamut, cateva zeci de mii de moldoveni cerand demisia guvernului si a presedintelui pe motive de coruptie.

Activitatea DNA este extrem de apreciata in Republica Moldova, un slogan folosit de societatea civila fiind "DNA, treceti Prutul!"

De altfel, in luna mai, guvernul condus la acel moment de Chiril Gaburici (care intre timp a demisionat) anunta intr-un comunicat de presa ca Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, urma sa faca o vizita la Chisinau pentru a se intalni cu oficialii moldoveni. Vizita nu a avut loc nici pana acum.

Andrian Candu este membru al PDM, partid controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai puternici si detestati oameni din Republica Moldova.