Viceprim-ministrul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministrul al Afacerilor Interne, a prezentat luni, la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, mandatul incredintat de presedintele Iohannis si de premierul Ponta, care prevede ca Romania nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranti de catre Comisia Europeana.

"Vicepremierul a aratat ca, potrivit mandatului, Romania va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene si nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de catre Comisia Europeana", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), citat de Agerpres.

In interventia sa, vicepremierul Gabriel Oprea a declarat ca Romania sustine nevoia unei abordari comune a problemei migratiei cu care se confrunta unele state europene, apreciind necesara coerenta cu orientarile strategice date de Consiliul European extraordinar din 23 aprilie in ceea ce priveste caracterul voluntar al masurilor de solidaritate ale UE.

Totodata, ministrul de Interne a mentionat ca pentru asumarea unui nou angajament politic in privinta relocarii intra-UE "este necesara o foarte atenta cuantificare a tuturor aspectelor de natura practica pe care le incumba o asemenea masura, cum ar fi: implicatiile financiare, situatia capacitatilor nationale de receptie, integrarea persoanelor relocate in tarile-gazda, durata de relocare si aspectele privind returnarea".

In cadrul discutiilor cu ministrii de Interne din UE si membrii Comisiei Europene, Gabriel Oprea a subliniat ca Romania contribuie activ la securitatea comuna a Uniunii, fiind pe locul al II-lea ca numar de experti care activeaza in FRONTEX si, in special, prin securizarea a 2.070 de kilometri de frontiera externa a Uniunii Europene, lucru pe care il face cu responsabilitate, actionand ca un membru de facto al spatiului Schengen.

Referindu-se la situatia inregistrata in statele europene, vicepremierul a sustinut, potrivit comunicatului citat, ca este nevoie de o strategie ampla, integratoare si finantata corespunzator, care sa vizeze atat interventia la sursa cu masuri de natura economica, sociala si educationala, cat si cooperarea cu tarile de tranzit, care joaca un rol crucial in limitarea plecarilor masive spre Europa.

"Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a apreciat ca extrem de importanta intensificarea tuturor masurilor de combatere a traficului ilegal de persoane prin consolidarea si intensificarea schimbului de informatii si date si a anuntat ca Romania este dispusa sa contribuie suplimentar la activitatile operative ale FRONTEX si ale altor agentii ale Uniunii Europene din domeniul securitatii", se mai spune in comunicat.

De asemenea, vicepremierul Oprea a punctat ca extrem de importanta luarea cu celeritate a masurilor de triere pentru identificarea persoanelor care nu se califica pentru obtinerea protectiei internationale si returnarea acestora conform standardelor in materie.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala a mentionat ca este, totodata, necesara monitorizarea permanenta a evolutiei situatiei si in alte zone de conflict care ar putea genera fluxuri masive de refugiati, referindu-se la Ucraina. Totodata, este importanta si consolidarea cooperarii cu Organizatia Natiunilor Unite din cel putin doua considerente - al sprijinului umanitar pe care il poate oferi in zonele de conflict si al misiunilor de mentinere a pacii pe care le poate lansa sau consolida in zonele de interes pentru Uniunea Europeana, indica sursa citata.

"Am sustinut permanent aplicarea principiului solidaritatii iar Romania stie sa fie solidara cu partenerii sai din Uniunea Europeana", a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, in incheierea interventiei sale in cadrul Consiliului JAI.

In cadrul reuniunii la care participa ministrii de Interne din Uniunea Europeana si reprezentantii Comisiei Europene sunt discutate toate aspectele cuprinse in pachetul de propuneri prezentat de catre Comisia Europeana la data de 9 septembrie.