Ministerul Justitiei: Detinutii fara mijloace financiare, scutiti de taxa de timbru pentru acte de identitate - proiect

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 14 septembrie 2015, 15:57 Actualitate | Esenţial

Persoanele care sunt retinute, arestate, condamnate la inchisoare, internate intr-un centru educativ sau de detentie si nu au mijloace financiare vor fi scutite de plata taxelor extrajudiciare de timbru pentru eliberarea actelor de identitate, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice de Ministerul Justitiei.

Ministerul Justitiei (MJ) a lansat in dezbatere publica un proiect de lege pentru completarea articolului 5 alineatul (1) din Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, informeaza Mediafax.

Conform documentului citat, la alineaul 1 al articolului 5 din Legea 117/1999 care reglementeaza situatiile de scutire de la plata taxei extrajudiciare de timbru dupa litera h) se introduce litera h1), cu urmatorul cuprins: "h1) eliberarea actelor de identitate persoanelor retinute, arestate, condamnate la pedeapsa inchisorii ori la detentiune pe viata sau aflate in executarea masurii educative a internarii intr-un centru educativ sau de detentie care nu au asemenea acte sau a caror valabilitate este expirata si care nu dispun de mijloace financiare".

"Avand in vedere situatia de exceptie a persoanelor private de libertate reglementata in art. 41 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005, prevederile art. 76 alin. (3) din Legea 254/2013, precum si faptul ca multe persoane private de libertate nu dispun de resurse financiare in cont pentru a putea achita cheltuielile aferente eliberarii actelor de identitate (cheltuieli de producere si eliberare, taxa extrajudiciara de timbru, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea in prealabil a actelor de stare civila necesare emiterii cartilor de identitate s.a.) se impune initierea unor demersuri de catre autoritatile si institutiile competente ale statului, prin care sa se solutioneze problematica intrarii in legalitate a tuturor persoanelor aflate in custodie, cu acte de identitate expirate", se arata in expunerea de motive.

Potrivit MJ, dintre cei 30.192 de detinuti aflati in unitatile penitenciare, la 29 decembrie 2014, au fost identificate 5.709 de persoane fara acte de identitate sau ale caror acte de identitate au expirat.

Totodata, numarul persoanelor private de libertate care nu dispun de resurse financiare in cont, aflandu-se in imposibilitatea de a achita cheltuielile aferente actelor de identitate, este 3.775.

Costurile totale necesare eliberarii actelor de identitate pentru aceste persoane sunt estimate la 42.595 de lei.

De asemenea, din cele 25.447 de persoane private de libertate cu drept de vot, 3.521 nu aveau acte de identitate sau aveau acte de identitate a caror valabilitate era expirata.

Costurile la care se ridica eliberarea actelor de identitate pentru detinutii din penitenciare care au drept de vot, dar nu dispun de mijloace financiare in cont sunt estimate la 29.087 de lei.

Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

470 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    bre (Luni, 14 septembrie 2015, 17:09)

    jeanvaljeanro [utilizator]

    cadourile astea pentru nemerituosi, lenesi, puscariasi etc se mai termina vreodata?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi