In 2008, HotNews a publicatun interviu cu Neagu Djuvara. Unor fragmente reale din acel interviu i-a fost adaugat un fragment xenofob care este fals. Mai multe site-uri au preluat interviul Hotnews in varianta falsificata, adaugandu-i si un titlu atribuit lui Neagu Djuvaru care este tot fals. Neagu Djuvara nu a spus in interviul acordat HotNews nimic despre “hoarde barbare” sau “rezervatii in care vor creste urmasii nostri” si nu a facut referiri la “arabi si tigani”. In contextul crizei refugiatilor, aceasta manipulare a devenit virala pe retelele sociale.

Ora 21:05 NasulTV a corectat interviul, eliminand fragmentul xenofob fals.

UPDATE In Linie Dreapta isi cer scuze pentru eroarea facuta, precizand ca au preluat interviul la sectiunea de semnalari din alte publicatii ("Monitorul Neoficial"), pe data de 15 noiembrie 2011, de pe un site tert, care dadea ca sursa linkul HotNews.ro si ca au neglijat sa confrunte varianta de pe site-ul tert cu interviul publicat de HotNews.ro.

"ERATA (11 septembrie 2015) Interviul de mai jos continea un pasaj care nu se regaseste in originalul publicat de hotnews.ro, pe 17 decembrie 2008. Am preluat acest interviu la sectiunea de semnalari din alte publicatii („Monitorul Neoficial”), pe data de 15 noiembrie 2011, de pe un site tert, care dadea ca sursa linkul hotnews.ro. Din neglijenta, la vremea respectiva nu am confruntat interviul de pe site-ul tert cu varianta originala de pe hotnews.ro, pe care am dat-o ca sursa primara, preluand astfel, fara intentie, si o declaratie care s-a dovedit a fi falsa si care nu se regaseste in interviul cu Neagu Djuvara, realizat de Vlad Mixich in 2008. Aceasta preluare a ramas in arhiva, si abia astazi, 11 septembrie 2015, am aflat de eroare, dupa ce a fost preluata de alte site-uri. E o gresela pe care mi-o asum si imi cer scuze redactiei hotnews.ro si lui Vlad Mixich. Am facut demersuri pentru a inlatura consecintele erorii – preluarea pe alte site-uri – contactand persoane responsabile de continutul editorial al site-urilor respective. (Costin Andries)", scrie In Linie Dreapta, republicand partial interviul corectat.

HotNews nu va publica falsul fragment atribuit lui Neagu Djuvara pentru a nu rostogoli mai departe manipularea.

Interviul in varianta reala poate fi citit aici.

In urma sesizarilor HotNews, site-urile InLinieDreapta si Nasul au eliminat fragmentul fals, dar nu au precizat niciunde faptul ca a fost vorba despre un fragment fals. Site-ul Flux24 a eliminat complet articolul.