Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen, dar decizia admiterii celor doua state in zona de libera circulatie este de natura politica, anunta Comisia Europeana.

Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru admiterea in Schengen, dar decizia nu apartine Comisiei Europene, a declarat Natasha Bertaud, purtatorul de cuvant al Executivului comunitar.

"Nu este o decizie care sa fie luata de Comisia Europeana, este o decizie politica ce trebuie luata de Consiliul Uniunii Europene si de Consiliul European", a spus Natasha Bertaud, conform site-ului Novinite.com, citat de Mediafax.

In urma cu cateva ore, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva afirma ca admiterea Bulgariei si Romaniei in Spatiul Schengen este parte a solutiei pentru depasirea crizei imigrantilor din Uniunea Europeana. "Admiterea Bulgariei si Romaniei in sistemul de libera circulatie Schengen este parte a ecuatiei securitatii comune a Uniunii Europene", a declarat Meglena Kuneva.

"Fiind expusa valurilor de refugiati, dar si tara de tranzit in acelasi timp, Bulgaria este foarte interesata sa existe o politica la nivelul UE si sa adere la Zona Schengen", a subliniat vicepremierul bulgar. Aderarea la Schengen este cu atat mai relevanta in acest moment, cand se discuta despre securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene, a subliniat Meglena Kuneva.