Presedintele Klaus Iohannis a criticat joi Comisia Europeana, pe care o acuza ca a calculat "contabiliceste" si fara a se consulta cu statele membre numarul de refugiati pe care ar trebui sa il primeasca fiecare tara, precizand ca Romania nu este de acord cu cotele obligatorii anuntate in urma cu o zi de Jean Claude Juncker.

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

"Nu consider ca este o solutie si oportun sa vorbim de cote obligatorii calculate intr-un mod foarte birocratic, contabiliceste, fara a consulta statele membre", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, intr-o scurta declaratie acordata presei.

Declaratia integrala a presedintelui Klaus Iohannis:

Seful statului a precizat ca Romania va fi reprezentata la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne de luni, la Bruxelles, in care se va discuta acest subiect, de ministrul de Interne Gabriel Oprea.

"Am avut o discutie cu dl Oprea in aceasta dimineata si mandatul ministrului de Interne la Conferinta JAI e sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii", a subliniat Klaus Iohannis.

Acesta a precizat ca a luat "act cu oarecare nemultumire de acest proiect prezentat in Parlamentul European" si a criticat faptul ca "din partea Comisiei Europeana s-a lucrat pe un proiect destul de birocratic".

"Oricum avea de-a face cu un proiect care prevede si detalii care poate nu ar fi fost necesare in aceasta faza a numarului de imigranti care vor putea fi reaprtizati in diferite state", a continuat presedintele, notand ca "aici nu vorbim de cifre, este vorba de oameni si nu de piese care trebuie numarate".

Comisia Europeana a propus in urma cu o zi o noua cota de 4.646 de migranti din Orientul Mijlociu pe care Romania ar trebui sa ii primeasca. Acestia s-ar adauga la propunerea anterioara, din luna mai, de 1.705 migranti, ceea ce inseamna ca, in total, tara noastra ar putea avea o cota obligatorie de 6.351 de migranti.

Propunerea este in contradictie cu pozitiile sustinute de presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta, care au sustinut ferm ca tara noastra nu poate primi mai multe de 1.785 de refugiati.

Propunerea Comisiei Europene trebuie sa treaca insa de votul Statelor Membre, in Consiliul Afaceri Interne din 14 septembrie, unde e nevoie de majoritate calificata la vot (Minimum 16 tari din cele 28 sau, daca UK, Irlanda si Danemarca nu participa, e nevoie de 55% din voturi. Exista insa si o clauza de blocaj: Daca cel putin patru state UE care au peste 35% din populatia UE se impotrivesc, propunerea Comisiei Europene pica la vot). Propunerea Comisiei Europene va primi si un aviz de la Parlamentul European, dar avizul este consultativ.